VISE SI REALIZARI LA SCOALA DE MUZICA

 

 

Peste 20 de premii castigate la concursuri de pian, chitara sau canto – acesta ar fi pe scurt bilantul ultimilor doi ani pentru Scoala de Muzica din or. Nisporeni.

Pentru Scoala de Muzica din or. Nisporeni, ultimii doi ani au reprezentat o ascensiune pe toate planurile. Datorita calitatii serviciilor oferite si  a personalului specializat, la momentul actual, această școală este lider pe piata muzicală din raionul Nisporeni.

Ansamblul de violonişti al scolii de muzica din Nisporeni (foto: Mihai Pantilei).

Cursurile de pian, chitara, vioara, flaut, violoncel, canto, saxofon, si clarinet se adreseaza copiilor care isi doresc o activitate placuta si interesanta in acelasi timp, care cauta o oaza de relaxare sau care isi doresc sa invete sa cante la un instrument sau cu vocea.

"În şcoală învaţă copii, pot să spun  din toate satele din raion  pe lingă filialele care le avem la Vărzăreşti, Bălăureşti şi Bălăneşti,  deci vin copii  din Zberoaia, Groreşti, Bărboieni, Soltăneşti, Şişcani, Mărinici, Selişte,  Iurceni,  Cristeşti, Isăicani.  Vreau să spun că  cîte 1,2,3 elevi sunt din toate satele din raion,  cu ceia  ce ne mîndrim, cu aceia că putem copiii să-i ocupăm în direcţia muzicii, clar că sunt greutăţi,  de exemplu copiii din  Bălăureşti şi  Selişte, transportul părinţii il organizează şi îi transportă cu propriile puteri, ceilalţi vin, se deplasează cu rutierele care circulăă pînă în centrul or. Nisporeni." a mentionat Alexandru RĂILEANU,  directorul scolii de muzică din or.Nisporeni

Alexandru RĂILEANU,  directorul scolii de muzică din or.Nisporeni. (foto: Mihai Pantilei)

 Scoala de Muzica din or. Nisporeni a fost infiintata in anul 1957, din dorinta de a oferi tuturor iubitorilor si amatorilor de muzica din raionul Nisporeni posibilitatea de a invata sa cante la un instrument preferat sau cu vocea.

"Şcoala de muzică din Nisporeni a fost fondată  în anul 1957 de către primul director domnul Uşcinco, eu sunt în fruntea şcolii al 27 an,  deci cum am devenit director, deci cum erau vremurile, m-au numit clar că nu cu cea mai mare dorinţă cînd am acceptat, dar  aşa se vede că mi-a fost soarta ca totuşi  să lucrez în calitate de director pe această perioadă." a mentionat Alexandru RĂILEANU,  directorul scolii de muzică din or.Nisporeni

 In prezent, Scoala de Muzica din or. Nisporeni dispune de o echipa formata din 24 de profesori, buni pedagogi si profesionisti, dedicati meseriei lor si deschisi catre toate genurile muzicale.

''Activez din anul 1975, am terminat institutul de arte cum era atunci acuma e Academiea de Arte şi de atunci activez la şcoala noastră de muzică din Nisporeni.  Această şcoală am absolvit-o şi m-am întors la serviciu aici, şi lucrez pînă în ziua de azi,  nu-i enumar pe toţi dar am discipoli in România,  care predau la  un liceu din România am o fetiţă în Transnistria, am tot o fetiţă care predă la o şcoală de muzică.'' a mentionat Eugenia  ULINICI, profesoară, şcoala de muzică

Cursuri de chitara si vioara la scoala de muzica. (foto: Mihai Pantilei)

Cu 59 de ani în urmă a început viaţa acestei instituţii şi astăzi Şcoala de Muzică pentru Copii din oraşul Nisporeni are cu ce se lăuda. Sunt 59 de ani de realizări, succese şi performanţe frumoase, pe parcursul cărora cei mai experimentaţi profesori au tras brazde adânci în sufletele şi inimile copiilor. Mii de absolvenţi au pășit pragul acestei şcoli şi astăzi au devenit oameni destoinici. Peste 200 de elevi din raionul Nisporeni se initiaza in lumea muzicii:

Eleva  Maria BUTNARU sustine:  ''Frecventez şcoala de muzică de 3 ani  şi cînt la instrumentul pian, mie îmi place foarte mult să cînt la pian  pentru că este liniştit şi frumos."

"Merg de 3  ani la şcoala muzicală, învăţ la instrumentul vioară şi îmi place foarte mult pentru că prin acest instrument mă pot exprima." a mentionat eleva Nataia  FOMOV.

 Ioana DRUMEA,  spune ca studiaza vioara de 6 ani, eleva  mai spune ca ii  "place acest instrument findcă are un sunet frumos ".

Cursuri  de pian la scoala de muzica din Nisporeni. (foto: Mihai Pantilei)

 

 Scoala are un buget anual de peste 2 mln lei, banii sunt chetuiti pentru  întreţinerea şcolii şi pentru organizarea procesului de instruire  a elevilor.

"Cum noi ne descurcăm, vreau să menţionez  nu prin  laudă, găsim limbă comună cu Consiliul Raional  care ne finanţază  şi absolut suntem  aprovizionaţi la cerinţele noastre.  Cînd mai avem nevoie chiar dacă  nu intrăm în bugetul care noi îl plănuim  atunci ne adresăm cu un demers  şi Consiliul Raional ne ajută ca noi să rezolvăm problemele care apar neprevăzute,  cînd plănuieşti doar nimic nu poate  fi prevăzut,   bănuţ în bănuţ, deci principalul că la noi  procesul de instruire merge, în şcoală e cald, în şcoală e curat, copii şi profesorii au condiţii normale pentru a desfăşura  procesul de instruire."  a mentionat Alexandru RĂILEANU,  directorul scolii de muzică din or.Nisporeni.

În cadrul şcolii au activat şi activează colective artistice, ca: ansamblul de violonişti, ansamblul de acordeonişti, ansamblul de estradă, corul şcolii,  fanfara şi orchestra de muzică populară, plus duete şi interpreţi instrumentişti.

Fanfara scolii de muzica.(foto: Mihai Pantilei)

Activitatea artistica se oglindește in participari la numeroase concursuri nationale si internationale, festivaluri, concerte, recitaluri, auditii si olimpiade scolare.

"Scoala  de muzică, ca şi şcolile de bază  îşi aduce aportul  în educaţia muzicală estetistică a elevilor  şi elevii  cei mai buni din cei  mai buni isi aleg calea profesionistă în muzică,  susţinînd examenele la colegiul Ştefan  Neaga,  Acadenia de Muzica, Teatru şi  Dans din Chişinău  şi colegiul din Soroca şi alte instituţii muzicale  cu profil muzical." a mentionat Alexandru RĂILEANU,  directorul scolii de muzică din or.Nisporeni.

 Scoala continua traditia existenta in sistemul autohton de invatamant, dar, în același timp, corespunde standardelor celui european. Prin forme de activitate specifice, insuflă sensibilitate, creativitate, abilitati artistice necesare in orice domeniu, si polarizeaza pozitiv preocuparile elevilor. Ea reprezinta o baza de selectie reala pentru liceele de muzica. Aici se formeaza viitorul creator si consumator avizat de arta, care va respinge subcultura, vulgaritatea sau violenta. Respectand particularitatile individuale a fiecărui elev în parte, în această școală se conturează gustul estetic si se dezvolta talentul artistic.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

04.11.2015