VASILE ADAM, SCULPTOR IN LEMN

 

Vasile Adam (n. 10 octombrie, 1956 în Republica Moldova, în Nisporeni) este un sculptor în lemn moldovean, cunoscut pentru crearea  icoanelor.(foto: Mihai Pantilei)

Cu unelte făcute chiar de el, Vasile Adam, din localitatea Nisporeni, reuşeşte să transforme lemnul într-un obiect, care îmbină arta cu utilitatea. Priceperea şi măiestria, de care dă dovadă, îi compensează lipsa dotării cu cele necesare a atelierului în care lucrează. Vasile Adam sculptează icoane în lemn, basoreliefuri, mese, scaune, diferite obiecte de mobilier şi elemente decorative pentru locuinţe.

De mic i-a plăcut să cioplească forme felurite pe orice bucată de lemn găsită în curtea părinţilor.

Reporter: De la ce vîrstă aţi început să lucraţi cu lemnul ?

Vasile ADAM,  sculptor in lemn "Deci de la vîrstă mică, s-a început de la un samacat, automat şi aşa mai departe. "

Reporter: Ce vîrstă aveaţi atunci, vă amintiţi?

Vasile ADAM: "Undeva 5-6 anişori aşa, stiu. "

Reporter: Cînd aţi înţeles că cioplitul in lemn este modul dvs. de a fi de a trăi?

Vasile ADAM: "Deci prima, prima dată cînd am simţit că, deci, nu degeaba se spune că cînd un copil se naşte, se naşte sub un copac, deci noi cu lemnul ne încălzim, anturajul din încăperea în care noi locuim, noi regăsim cu mai mult legat cu lemul, deci mai mult naturale, lemnul atrage omul, lemnul dă multă energie omului şi este lemn care cum îi zice plopul, acesta este negativ, dar salcia, teiul, cireşul, stejarul este binecuvintat de Dumnezeu, este cum se spune lemnul dracului, acesta-i al plopului."

 

Câteva dintre lucrările lui Vasile Adam.Printre lucrările notabile ale maiestrului se numără icoanele donate Capelei din ansamblul arhitectonic „Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, precum și o răstignire din Biserica „Ciuflea” din Chișinău(foto: Mihai Pantilei)

Lucrările îi sunt apreciate atât în ţară, cât şi peste hotarele ei, fiind achiziţionate de amatori de artă din Germania, SUA, Elveţia ş.a

"Obiectele mele au ajuns mai pe tot globul pămîntesc, începand cu Statele Unite, Canada, numai o singură ţară şi acolo cred ca au fost şi în Japonia, nu sunt multe dar cele mai multe sunt în Germania şi Italia" a spus Vasile Adam.

Reporter: Cine deobicei le solicită?

Vasile ADAM: "Chiar şi pe poşta electronică mi-a venit un mesaj, o comandă pentru o biserică în Canada, deci Sfîntul Gheorghe care a fost confecţionată şi se găseşte şi în timpul de faţă în Canada într-o biserică ortodoxă."

Reporter: Le comercializaţi sau le dăruiţi?

Vasile ADAM: "Sunt cazuri diferite, cînd iata anume comercializarea este una dar mai sunt cind trebuie să mai donezi ceva, dar în principiu mai mult la comanda noi lucrăm. Comenzile sunt diferite, indifferent din ce ţară ar comanda, pe meleagurile Moldovei sunt mai multe, am şi în România foarte multe, deci aşa cîştigăm in principiu bucăţica de pîine cu cioplitul în lemn. "

 

Vasile Adam in atelierul sau din orașul său natal. Creațiile și proiectele sale fac parte din colecții naționale, precum și din cele internaționale. O lucrare importantă - Sf. Nicolae - confecționată din tei și având mărimile de 1,5x1 metri se păstrează la Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți.

Vasile Adam încearcă să redea chiar și sentimente pe chipurile din icoanele pe care le creează, de aceea, el poate ști doar când se va apuca de lucru, nu și când va termina opera.

“La icoană se lucrează şi o lună, şi două şi hai să spunem că poate să fie şi trei, deci totul depinde cum e de complicată icoana, deci o icoana ca s-o faci trebuie mai întîi să citeşti biblia, să însuşeşti, spre exemplu, hai să luăm o icoană, icoana lui Sfîntul Nicolai, noi ştim că el a fost mitropolit, a fost un sfînt, stiţi mai serios, altii spuneau că-i nătîng, nu degeaba se spunea că biciul cel din cui, adica avea o faţă aşa foarte serioasă, deci însuşind icoana lui sfîntul Nicolae atuncea facem ca totul să fie canonic, tot ce este haina, faţa, tristeţea, bărbuţa şi aşa mai  Munca artistică este instabilă şi rareori profitabilă, zice artistul. Cu toate acestea, el continuă să-şi valorifice talentul şi să persevereze.

Reporter: Cine vă sprijina în tot ceia ce faceţi ?

Vasile ADAM:  "Deci cum e…, noi singuri ne sprijinim, …..cînd cîştigăm o expoziţie, sau ceia ce mai facem, putem să mai realizăm în principiu, dacă eşti cointeresat nu trebuie să te bazezi pe nimeni, deci singuri ne aprovizionăm din toate punctele de vedere şi cu lumina şi cu materia primă."

Reporter: Sunteţi independent, dar familia vă sprijină?

Vasile ADAM:  "Desigur si familia ne sprijină, întîrziem acasa, nu chiar devreme, zilele de odihnă mai sunt cazuri cînd stam în atelier, in principiu familia înţelege care este situaţia, fără aşa ceva nu, a nu munci adăugator nu poţi ciştiga."

Sculptorul visează la ziua când „atelierul din Nisporeni va deveni un muzeu deschis pentru toţi turiştii şi admiratorii de artă”. Important e ca acea zi să nu fie prea departe şi ca artiştii să poată trăi din meseria şi talentul lor.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

 

05.11.2015
Категория: 

Ştiri similare