Sunt periculoase pesticidele și nitraţii pentru sănătate?

 

Legumele şi fructele sunt o sursă de substanţe nutritive şi minerale de care organismul uman are mare nevoie. Medicii recomandă să folosim zilnic în alimentaţia noastra cît mai multe fructe şi legume.  Însă... nu întotdeauna legumele şi fructele achiziţionate din magazine sau pieţe sunt de cea mai bună calitate, ele putînd fi contaminate cu pesticide, nitraţi sau chiar modificate genetic, atentioneaza specialistii de la siguranta alimentelor din Nisporeni.

ALBASAT: În perioada verii ne dorim vitamine proaspete  care sunt cele mai sigure legume şi fructe?

Eduard ARTENE,  şef serviciul siguranţa alimentelor:  “Agenţia Nationala  pentru Siguranţa Alimentelor  depune un efort enorm  pentru a aproviziona populaţia cu produse vegetale calitative şi inofesive.  Desigur  ca cel mai mare pericol  il  prezintă rezidurile de pesticide  şi nitraţii. Există program naţional de monitorizare  a conţinutului de reziduri de pesticide şi nitraţi în produsele vegetale, noi prelevăm probe din unitatile comerciale comeriale din pieţe,  le expediem la laboratoare acreditate   de la noi din ţară şi de peste hotare  pentru a exclude aceşti contaminanţi.”

ALBASAT: În ce fructe şi legume sunt mai mulţi nitraţi şi pesticide?

Eduard ARTENE: “Desigur  că pe perioada estivala  probleme noi avem cu pepenele verde,  s-a depistat anul trecut, a fost o probă neconformă cu pepenele verde, în sfecla roşie de masă a fost.  Anul acesta am depistat într-o probă de roşii,  conţinutul de pesticide mărit. Toate legumele şi fructele destinate comercializarii  sunt însoţite de  certificate de inofesivitate. Certificatul de inofisitate se eliberază  în baza raportului de încercări  unde anume s-au testat, s-a verificat conţinutul de pesticide  admişi şi nitraţi desigur.  Dacă, lotul are conţinutul  mărit de nitraţi sau de pesticide desigur  ce este interzisa comercializare şi este nimicit.”

 ALBASAT: Dar un consumator cum poate cunoaşte  legumele şi fructele care sunt pline de nitraţi şi pesticide?

Eduard ARTENE: “Cu părere de rău, nici cum,  le apreciază numai laboratoarele  şi laboratoarele acreditare. Este metodologia  standartizată, aşa visual,   cu părere de rău, nu putem. Însă, la procurare trebuie să fim atenţi,  produsul singur poate să ne spuna  că a fost tratat sau nu, poate să lese urme de preparate lăsate   pe produs, vedem că  poate să aibă diferite pete sau rămăşiţe de  preparate de uz fitosanitar.”

(VIDEO) Cat de periculoase sunt pesticidele si nitratii pentru sanatate. Interviu cu Eduard Arteni,şef serviciul siguranţa alimentelor.

Chiar daca ne-am obişnuit să considerăm legumele şi fructele proaspete drept produse alimentare sănătoase, din cauza unei varietăţi de nitraţi şi pesticide, consumarea acestora de multe ori este mai nocivă, sustin medicii din Nisporeni. Potrivit, Lidiei Popovici, director adjunct al Centrului de Sănătate din Nisporeni multe legume, mai ales rădăcinoase, tind să acumuleze cantităţi mari de nitraţi. Printre legumele bogate în nitrați se numără salata verde, spanacul, rucola, sfecla, morcovii, fasolea verde, pătrunjelul (rădăcină şi frunze), varza, ridichiile şi ţelina.

 

Lidia POPOVICI director adjunct al Centrului de Sănătate Odată ajunsi în organism, nitraţii se transformă din nitraţi în nitriţi şi pot afecta sănătatea noastră. In cantitate admisibilă, ei nu sunt periculoşi. Doza maxima de nitraţi inofensivă pentru organism este de un milligram la un kilogram masa corpului. Principalele surse de nitraţi pentru om sunt salata, sfecla, varza, morcovul, patrungelul, ridichea, ceapa verde, harbujii, zămojii şi fructele. Nitraţii pot nimeri în orgamism şi cu apa potabilă, iar în cantităţi mult mai mici cu carnea şi brînza. Totuşi, ele nu trebuie consumate în exces avand în vedere că au un conţinut mare de nitraţi şi nitriţi care pot afecta sănătatea, iar in cantităţi admisibile nu afectează sănătatea. Prin îngerarea unei cantitati mari de nitraţi, poate apărea greaţă, vomă, diaree, sunt afectaţi rinichii si sistemul digestiv, nitraţii racţioneza cu hemoglobima din singe şi astfel duc la blocarea funcţiei respiratorii.Lidia POPOVICI, director adjunct al Centrului de Sănătate: "Odată ajunsi în organism,  nitraţii se transformă din nitraţi în nitriţi şi pot afecta sănătatea noastră. In cantitate admisibilă,  ei nu sunt periculoşi.  Doza maxima  de nitraţi  inofensivă pentru organism este de un milligram  la un kilogram  masa corpului. Principalele surse  de nitraţi pentru om sunt  salata, sfecla, varza, morcovul,  patrungelul, ridichea, ceapa verde, harbujii, zămojii şi fructele. Nitraţii pot nimeri în orgamism şi cu apa potabilă, iar în cantităţi mult mai mici cu  carnea şi brînza.  Totuşi, ele nu trebuie consumate în exces  avand în vedere că au un conţinut  mare de nitraţi şi nitriţi care pot afecta sănătatea,  iar in cantităţi admisibile  nu afectează sănătatea.  Prin îngerarea unei cantitati mari de nitraţi,  poate apărea greaţă, vomă, diaree,  sunt afectaţi rinichii si sistemul digestiv,  nitraţii racţioneza cu hemoglobima  din singe şi astfel duc la  blocarea  funcţiei respiratorii."

De asemenea, Lidia Popovici  ne-a oferim câteva trucuri  pentru ca să deosebim care fructe și legume proaspete sunt mai sănătoase: "In general, nitraţii sunt absorbiţi în plante, însă se distribuie  neuniform în rădăcină, tulpină, frunze, fructe. Morcovul conţine la mijloc o cantitate mai   mare de exemplu de nitraţi, decît la exterior,  astfel dacă se taie un morcov  si la  capete se observă că măduva lui este  albă şi groasă, nu trebuie consumat. Cele mai periculoase părţi ale legumelor sunt coaja şi capetele, vîrful şi zona cu frunzele, deoarece contin cea mai mare parte de nitraţi,  acestea trebuie înlăturate şi aruncate. Foarte periculoase sunt legumele de primăvară,  ridichea timpurie deoarece conţine o cantitate mare de nitraţi, în ceia ce priveşte rădăcinile acestea trebuie să fie  proaspete, sănătoase,  dacă sunt ofilite ele se înlătură şi se aruncă. Apa încare se fierb legumele numai decît trebuie aruncată. In legumele puse la murat  şi în cele marinate se reduce pînă la 50%  conţinutul de nitraţi, dar în primele zile ale murării  cînd se produce un proces intensiv al   nitraţilor şi nitriţilor nu se recomandă de folosit aceste legume."

 Pentru a evita diverse efecte negative asupra sanatatii specialiştii din Nisporeni ne recomandă să cumpărăm produse alimentare doar din locuri autorizate şi să cerem certificate de calitate şi provenienţă a mărfii.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

30.08.2016
Категория: 

Ştiri similare