SOLUTII PENTRU CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE

Salvarea planetei, reducerea efectului incalzirii globale, scaderea gradului de poluare al oraselor nu incepe in laboratoarele de cercetare ci in obiceiurile oamenilor. Gesturi simple precum inchiderea luminii cand se paraseste camera, deconectarea televizorului, deplasarea pe distante scurte fara masina sunt obiceiuri care economisesc energia.
     Primul pas pentru salvarea planetei este folosirea mai eficienta a resurselor actuale.

 
 Având în vedere ritmul de creştere a preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale, luare unor masuri  de eficienţă energetică devine o necesitate pentru majoritatea oamenilor. 
 Anual se consuma cantitati enorme de petrol, carbuni sau gaze naturale pentru a produce energie electrica. In rezultat, s-ar putea sa ne dam seama ca nu mai avem resurse. Astfel trebuie sa economisim energia.

Panourile fotovoltaice scad factura lunară

Panouri fotovoltaice. Curentul electric care vine direct de la soare poate înlocui cu succes sistemul clasic de distribuţie. Investiţia este mare, dar avantajele sunt destule - nu mai există pene de curent şi nici nu poluează. Astfel, aceste case consumă de nouă ori mai puțină energie decât o locuință standard, iar investiţia se amortizează în 10 ani.

Valeriu Damaschin,  expert in domeniul eficienţei energetice ne propune cateva metode alternative de producere a energiei. Acesta sustine ca utilizând panourile fotovoltaice, care captează lumina solară şi o transformă în energie, putem asigura o bună parte din curentul electric necesar gospodăriei. Bineînţeles, când este înnorat, captarea energiei solare scade, dar fiecare rază de soare care trece printre nori este captată de panouri şi astfel se economiseşte energie. Investiţia în astfel de sisteme este iniţial ceva mai mare. Un singur panou poate ajunge la câteva mii de euro, cu tot echipamentul necesar, iar o gospodărie, în funcţie de suprafaţă, poate necesita cel puţin două-trei panouri solare pentru un randament bun. O instalaţie solară are, însă, o durată de viaţă de 20-25 de ani.

 "Putem folosi panourile fotovoltaice, tuburile vidate, pot fi racordate impreună   avem şi apă ferbinte avem şi energie termică şi energie electrică,  avem multe zone unde este vînt,  mai ales raionul Nisporeni este cel mai înalt loc  şi ca rezultat putem folosi energia euliană, instalaţiile pot fi de la 5 kw pînă la 1mw,   asta sunt instalaţii destul de serioase  si poate să aprovizioneze sătuce intregi cu aşa energie.'' a mentionat Valeriu DAMASCHIN, expert in domeniul eficienţei energetice

Valeriu DAMASCHIN, expert in domeniul eficienţei energetice (foto: Mihai Pantilei)

 O turbină eoliană cu o capacitate de 2 kW poate asigura electricitatea necesară unei case– asta în cazul în care condiţiile de funcţionare sunt optime. Energia generată astfel poate acoperi consumul iluminării casei, pentru unul-două televizoare, al unei maşini de spălat şi al unui laptop, excluzând însă, din această listă, încălzirea electrică. Costurile unei astfel de centrale poate fi în medie între 5.000 și 6.000 de euro, investiţia variind în funcţie de producător şi montaj. Specialiştii spun că amortizarea unei astfel de investiţii se face cam în cinci ani.

O turbina eoliana este o masina ce transforma energia cinetica a vantului in energie mecanica. Energia mecanica poate fi transformata mai departe in energie electrica. Aceasta energie electrica este livrata in reteau de energie publica, stocata in acumulatori, sau consumata direct prin incalzirea unor rezistente electrice.Prima turbina eoliana a fost folosita in Persia in anul 200 inainte de Hristos. (foto: Mihai Pantilei)

 

"În raionul Nisporeni se usucă multe fructe  şi ca rezultat se arde gazul dar dacă noi gazul acesta il vom da printr-o instalaţie de conginerare, noi  vom primi energie electrica şi energie termică  şi în afară de aceasta prin ţava de  eşapament  gazele vor veni şi vor usca fructele,  in rezultat noi avem trei plusuri  şi fructele  se vor usca  şi cheltuielile la uscarea fructelor vor fi zero." sustine Valeriu DAMASCHIN, expert in domeniul eficienţei energetice.

Totodata, Valeriu Damaschin vine si cu solutii mai ieftine, mai  accesibile oamenilor de rand: "Pentru a economisi energia la ziua de azi este o soluţie de a vopsi pereţii  cu vopsea specială,  un metru înlocuieşte 5 cm polistiren şi o soluţie care vopseşti geamurile  ca resultant el devine izolant nu dă voie să ieasă căldura şi nu pătrunde frigul."

Ştiai că în Republica Moldova se consumă de două ori mai multă energie pentru o unitate de produs decât în Uniunea Europeană?

 La domiciliu, Valeriu Damaschin a optat pentru cateva metode de crestere a eficientei energetice:"Acasa am izolat pereţii, ferestrele,  am făcut încălzire prin pardoseală  şi  în urma acestor măsuri considerabil m-am dezis de  gaze, în principiu în primul rînd că acesta este o sursă care este costisitoare la ziua de azi. Eu personal am făcut nişte experimente  şi am făcut o uşă  care încălzeşte 4 camere,  în termopanul dintre două camere  am  introdus o peliculă infraroşie,  cu raze infraroşii, şi ca rezultat încălzim 2 camere."

 Pentru oamenii din Nisporeni, important este utilizarea rațională a resurselor. Iata ce au declarat oamenii din oras:

-   Fierbem la gaz, apoi punem in termos, numai atata economie facem, daca se mai poate mai pe intuneric mai stingem lampile, atata economie, ce alta economies a facem.

-   Facem, economisim la toate, pentru ca nu ne-a ajunge bani, si apa tot economisim, tot.. tot, tot, primim un salariu mizerabil.

-   Dimineata, ma trezesc cand ii soare si sear alas numai un bec sa arda si gata.

Becuri economice, fierbator nu folosim, televizorul si atat.

Mai facem focul la cotlon, ca sa nu cheltuim atata.

Cum traiem mai inainte, mai putin gaz, cu mai putina lumina, parintii nostri cum au trait.

 Intr-o gospodarie iluminatul reprezinta circa 20% din factura de energie electrica, acest procent mare datorandu-se utilizării becurilor ineficiente energetic. Un bec cu filament (adica bec obisnuit) de 100W consuma anual 100 kWh la 1000 ore functionare. Pentru a micsora consumul de energie electrica este bine sa se foloseasca becuri eficiente energetic, economice, care au un consum mult mai mic.