ROȘII ÎN SERĂ - AFACERE DE FAMILIE LA BĂLĂUREŞTI

A mizat pe o afacere si a reusit. Un barbat din satul Balauresti, raionul Nisporeni, si-a incercat norocul si a iniţiat in localitate o afacere. Pe o suprafata de 300 m2, barbatul a construit o sera in care cultiva  rosii.

Agricultura, afacere de familie. În urmã cu sase ani o familie din Balauresti s-a gândit sã punã bazele unei afaceri în agriculturã. A investit 100 de mii de lei si si-a ridicat o sera chiar în gradina casei unde locuiesc.

Antreprenorul Ion Buza  din  Balauresti, Nisporeni (foto: Mihai Pantilei)

"Ideia a fost construită în 2010,  sera a fost un proiect peste Paset, care băiatul l-a cîştigat, al 6-lea an cultivăm legume în sera dată, cultivăm  un an roşii,  un an ardei, un an castraveţi  în timpul iernii cultivăm salată, pe vara două cicluri cultivăm roşii.'' a mentionat Ion  BUZA. 

Familia încã nu si-a amortizat investitia, dar este multumitã de faptul cã afacerea s-a dezvoltat, iar la poartã bat din ce în ce mai multi cumpãrãtori, care vor legume proaspete.

"Piaţa de desfacerte este piaţa raională  şi locală şi în sat,  după suprafaţa care o avem o dovedim si s-o realizăm în piaţa  care  o avem." a mentionat Ion  BUZA. 

Membrii familiei antreprenorului acordă un suport considerabil la desfăşurarea afacerii.

"De 5 ani avem acestă seră,  cultivăm roşii, salată ardei am cultivat,  răsadul îl creştem,  tot facem în această seră, mai mult eu cu soţul  muncim, cînd mai este nevoie mai luăm  cite o femeie aşa la lucru,  dar mai mult noi în doi lucrăm." a mentionat Ion  BUZA. 

Pentru a avea o productie bogata, barbatul a facut si cercetări. Asa a reusit sa cultive rosii pe verticala. Deşi nu a obţinut profit foarte mare, legumicultorul este mulţumit. Tehnologia intensivă, aplicată de Ion Buza, este orientată pe sporirea recoltei de tomate la o unitate de suprafaţă. Pe lângă muncă, a depus și dragoste în afacerea sa, fără de care nu ar fi reușit.

Rosii in sera. Rosiile sunt obtinute fara folosirea substantelor chimice, in conditii ecologice.  (foto: Mihai Pantilei)

"De pe un metru  patrat  de  roşii  scoatem în jurul la 10, 12 kg de roşii  timp de un ciclu, într-aldoilea ciclu scoatem 8-9  kg  şi cam se primeşte pe vară in jurul la  20-21 de kg pe metru patrat,  după cum vedeţi preţul la roşii se păstrează pîna cind,  e convenabil şi e normal,  face a  munci, a cultiva roşii,  face a lucra în teren protejat."a mentionat Ion  BUZA. 

Chiar din primul an au inceput sa cultive rosii, castraveti si iarna - salata. Dupa sase ani de activitate barbatul a reusit sa obtina o productivitate mult mai mare, decat in anii anteriori, pentru ca s-a documentat foarte mult si a reusit sa obtina nu numai cantitate, dar si calitate.

"Noi pe săptămînă acum  putem recolta în jurul la 700-800 de kg de roşii dar nu-i destul pentru a pleca  peste hotare,  pentru a pleca peste hotare trebuie măcar  minimul de o maşina de 2,5 -3 tone,  trebuie să dispui de măcar  în jur de 15 ari de seră  sau 1500 de merti patraţi,  suprafaţa care despunem este de 300 de metri patraţi  de roşii  şi 600 de merti patraţi de ardei  tot în teren protejat, mai angajăm doi  lucrători în timpul sezonului  şi cam eu şi soţia." a mentionat Ion  BUZA. 

"Cîteodată e mai uşor s-o creşti de cît s-o  realizezi  nu prea este  aşa  piaţă de desfacere ca să,  nu este protejat,  nu suntem protejaţi care creştem  producţia  nu-i protejat şi nu-i ajutat de stat." a mentionat  Zinaida BUZA,  soţia lui Ion BUZA.

Zinaida Buza, sotia lui Ion Buza. (foto: Mihai Pantilei)

Expertii in domeniu sunt de parere ca agricultorii au nevoie de mai multa sustinere din partea statului.

 "Ca atare toţi  producătorii fie mari, mici, mijlocii au nevoie de susţinere financiară,  dar avînd învedere  că producătorii mari   au un volum mai mare de producere au  careva contracte de comercializare,  au pioritate se zicem aşa,  cu toate că nu neg faptul că şi ei trebuie subvenţionaţi,  dar anume cei mici şi mijlocii  sunt într-o situaţie dezastru,  pur şi simplu pentru a începe o afacere în agricultură, la început trebuie un sprijin financiar  trebuie nişte investiţii oarecare  şi cînd omul nu dispune de aceste finanţe  clar că nu poate începe afacerea, dar  statul ar trebui să finanţeze   iniţierea unor afaceri,  să susţină producători cum se spune, să se aşeze pe picioare  şi după aceia să fie şi respective,  staul o să primească impozitele necesare  care trebuiesc din partea producătorilor."  a mentionat Ştefan POPESCU  coordonator de proiect ACSA.

 

Ştefan POPESCU  coordonator de proiect ACSA (foto: Mihai Pantilei)

Succesul micii afaceri, obţinut la scurt timp de activitate, îi permite lui Ion Buza să vadă cu optimism viitorul şi să-şi facă planuri de extindere.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

20.07.2015
Категория: 

Ştiri similare