PUTINE FEMEI IN CONSILIILE LOCALE

 

 

Reprezentarea femeilor, în administrația locală de la Nisporeni este foarte redusa. In prezent sunt  doar 4 femei primar  din totalul de 23 de primarii. De asemenea, sunt   destul de puține femei consilieri orasenesti  și raionali. Rodica Semionov, este consilier orasenesc, ea sustine ca, femeile trebuie să aibă un cuvânt de spus si ar trebui să fie mai implicate atât în viața profesională cât și în politică.

Rodica  SEMIONOV, consilier orăşenesc (foto: Mihai Pantilei)

"Da,  într-adevăr dacă să ne uităm chiar la noi în consiliul orăşenesc  suntem doar două,  sunt puţine şi eu personal simt lipsa   şi chiar i-am zis unui lider de partid  in care sunt suficienţi consilieri,   ca săi zic aşa,   şi nici o doamnă în lista lor  şi uite că adesea iau  nişte decizii, mă rog cu anumite scopuri, cu anumite piedici  în lucru primăriei şi  a consilierilor." a mentionat Rodica  SEMIONOV   consilier orăşenesc
 
 Rodica Semionov a adaugat ca femeile care au devenit consiliere sau primare in localitatea lor se implica activ in schimbarea comunitatii si sunt mai responsabile : "Cu regret  se simte  lipsa la conducerea raionului a doamnelor  şi ar fi fost un lucru frumos   sa fie chiar măcar un vicepreşedinte ca doamnă, că sunt femei destul de capabile la noi în raion,  fie că activează  în cadrul unor instituţii, fie primari, fie care nu sunt incadrate."

 Barbatii, care ocupa functii de conducere in raionul Nisporeni recunosc faptul ca femeile sunt mai responsabile atunci cand este vorba despre rezolvarea anumitor probleme.
 
''Desigur că această proporţie ar urma să fie modificată,  pentru că atunci cînd doar bărbaţii gestionează informaţia, activităţile,  felul de a veni cu ideile nu este binevenită   şi chiar atunci cînd acest lucru vin din partea femeilor  societatea altfel primeşte această stare a lucrurilor. "  a mentionat Ion ŢUGULEA,  vicepreşedinte al   raionului Nispporeni.

  Ion ŢUGULEA,  vicepreşedinte al  raionului Nispporeni (foto: Mihai Pantilei)

Chiar daca reprezentarea femeilor in consilul raional si orasenesc din Nisporeni a crescut la alegerile locale din acest an, totusi numarul femeilor este nesemnificativ. In prezent, sunt doar 2 femei consilieri orasenesti la primaria orasului Nisporeni,  din totalul de 23 de consilieri, la cel raional doar  trei femei se pot lauda ca au patruns in lumea politica alături de ceilalți 30 de consilieri.  Acest lucru este evident si la nivelul conducerii primariilor, unde doar patru sate sunt conduse de doamne. De asemenea, majoritatea  pozițiilor  de decizie în administrațiile  publice locale  din raionul Nisporeni sunt ocupate de barbati.
 
''Cu părere de rău este o situaţie reală că avem puţine doamne,  o  bună parte din politicienii noştri astăzi  au făcut din politică un business, au făcut din politică  o atingere a scopurilor personale,  tot din  politică au făcut nişte reglări de conturi, un lucru care   de multe  femei aceste  trăsături nu le caracterizează  şi în viziune  mea cred eu că  politica-i murdară, se spune că mai murdară ca politica nu există nimic,  de multe ori  le pune şi pe doamne în situaţia  să găsească răspuns la  întrebarea  merită oare  să mă incadrez  în acest joc urît." a mentionat Ion ŢUGULEA,  vicepreşedinte al   raionului Nispporeni.
 
Primarul oraşului Nisporeni Grigore ROBU  sustine: "Într-adevăr vorbind despre egalitatea în drepturi,   putem să spunem cu siguranta că ţările europene  pomovează femeile atît în funcţii de răspundere  cît şi  în alte funcţii importante, atît în conducere, cît şi în administrarea statului.   Cu părere de rău, în Republica Moldova, sau mai exact vorbind  despre oraşul Nisporeni, această prerogrativă  nu este atît de mult folosită, zic cu părere de rău, deoarece  ştim cu toţi  că femeile în administraţii sau femeile  în conducere sunt responsabile,   sunt mult mai ordonate şi  ne ajută." 

 

Imagini de la sedintele consiliului raional si orasenesc (foto: Mihai Pantilei)

  In concluzie,  putem spune că la toate nivelurile decizionale reprezentarea femeilor este una scăzută, din motiv că în Nisporeni predomină atitudinea patriarhală. Republica Moldova a semnat mai multe documente internaționale în care s-a angajat să respecte drepturile femeilor inclusiv în ceea ce privește asigurarea accesului nediscriminatoriu în viața politică. Din 1994, Republica Moldova a aderat ratificând Convenția ONU, cu privire la eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei. Declarația Mileniului a fost semnată în 2000. Semnand aceste declaratii,  Republica Moldova si-a  asumat angajamentul   să ajunga la 40 la sută reprezentarea femeilor în consiliile locale, 25% în consiliile raionale, 25 la sută printre primari și 30 la sută în rândul parlamentarilor.

La alegerile din 2015, ponderea femeilor la nivelul consiliilor locale, a fost la același nivel ca în 2007, de aproape 35 la sută.

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

27.11.2015
Категория: 

Ştiri similare