PRIMA ȘCOALĂ PENTRU VINIFICATORI DIN MOLDOVA S-A DESCHIS LA NISPORENI

În incinta şcolii profesionale din Nisporeni activează prima vinărie educațională de formare a vinificatorilor. Școala profesională este dotată cu echipament ultramodern pentru crearea unui laborator de vinificaţie în stil european, prin intermediul Agenţiei Austriece de Dezvoltare.

Prima mini fabrică de formare a vinificatorilor in Moldova activeaza in cadrul  scolii profesionale din orasul Nisporeni. Vinaria serveste drept teren practic pentru pregatirea viitorilor vinificatori. Aceasta are o capacitate de productie de 100 de mii de litri pe an si este echipata cu utilaj modern, ce corespunde standardelor europene de calitate si igiena.

            Butoaiele din lemn de la scoala profesionala in care se pastreaza vinul (foto:Mihai Pantilei)

 Dumitru LUPEI, director şcoala profesionala a mentionat "În cadrul unui proiect  am reusit să avem o vinărie educaţională, unde nu numai o vinărie dar şi o plantaţie de viţă de vie educaţională, unde elevul îşi începe activitatea sa de a învăţa de la plantaţia viţei de vie, de la plantarea butaşilor pînă la procesarea strugurilor şi chiar realizarea produsului finit  care este vinul."

                Dumitru Lupei, director scoala profesionala din or. Nisporeni (foto: Mihai Pantilei)

Elevii scolii profesionale din Nisporeni invata aici intregul ciclu de producere a vinului, de la plantarea vitei de vie, pana la imbuteliere. In cadrul programului ei obtin si deprinderi de antreprenori agricoli pentru a putea pe viitor deschide propriile intreprinderi mici familiale, in contextul in care multe gospodarii din Moldova detin propriile plantatii de vita-de-vie.

                     Elevii scolii profesionale examineaza vinul (foto:Mihai Pantilei)

 

Este binevenită deoarece aici noi vedem totul pe viu cum se face vinul, de la  A  pînă la  Z   adica vedem tot, de la culesul strugurilor  pînă la primire, şi apoi  îi prelucrăm şi apoi vinul îl imbuteliem  şi pînă îl punem în cutii  şi ii gata să-l realizăm pe piaţă, a mentionat elevul Andrei COTOV

Da, sunt foarte binevenite deoarece  noi avem unde să facem practică, şi lectiile care le facem la ore venim şi le aplicam in fabrică, a mentionat elevul Ion POPOV

         Elevii pregatesc vinurile cu utilaje de ultima ora, investitiile se ridica la 900 mii euro (Foto:Mihai Pantilei)

 

Ion GORCEAG sustine:"Este o meserie plăcută pentru noi, suntem cunoscuţi  în toată lumea pentru că ne ocupăm cu viţa de vie,  facem un vin de calitate şi niste struguri de masa foarte gustoşi. Este foarte binevenită  că de exemplu în scoala noastră toate lecţiile de teorie pe care  le petrecem în clasă noi venim în fabrică şi aplicăm cunoştinţele aici.''

 La Școala profesională din Nisporeni 300 de elevi învaţă să fie agricultori. Directorul instituției, Dumitru Lupei, povestește despre succesele obtinute de    elevii săi.

Dumitru LUPEI, director şcoala profesionala a mentionat:

"Am realizat  cu succes  o marcă a vinului nostru  care se numeşte Crescendo şi care este deja cunoscută pe piaţă, am reuşit să încheem nişte contracte  ca să amplasăm spre unele puncte de realizare." 

 

Vinurile  ''Crescendo'' produse si imbuteliate de elevii scolii profesionale din or. Nisporeni care au ajuns in magazinele din Coreea de Sud.

Performanta a fost posibila dupa ce vinurile marca ''Crescendo'' au obtinut medalii de aur si argint la concursuri internationale din Romania si Coreea de Sud.

 

Deschiderea vinariei are scopul sa suplineasca lipsa cadrului educational secundar profesional in domeniul viticulturii si vinificatiei.

                       Iurii BERBEC, maistru superior scoala profesionala (Foto:Mihai Pantilei)

Iurii BERBEC, maistru superior şcoala profesionala sustine: "Această minifabrică după cum ştim a fost implimentată în şcoală dintr-un proiect cu partenerii din Austria de la Culture Contat, fabrica a fost  făcuta cu aşa ţel ca să pregătim specialişti, lucrători calificaţi în domeniul vinificaţiei pentru fabricile de vinuri care sunt în  Moldova care  au nevoie de specialişti calificaţi, noi în minifabrica dată, noi aicea petrecem  lecţiile practice care le avem în şcoală, cu elevii anului 2 anului 3,  ei aici studiază incepand de la recepţia strugurilor pîna la  îmbuteliere şi ambalare."

Mini fabrica de formare a vinificatorilor de la Scoala profesionala din Nisporeni a fost deschisa din fonduri europene,  cu susţinerea financiară oferită prin Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare. Anterior, la şcoala profesională Nisporeni, a fost montată o seră legumicolă experimentală şi a fost înfiinţată o prisacă.

 

Fabrica scolii produce 16 tone de vin, volum ce o pozitioneaza in categoria micilor producatori autohoni de vinuri.

 Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei in cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine:Stefan Siscanu)

11.05.2015
Категория: 

Ştiri similare