Pericolele din carnea tocata: cum deosebim carnea proaspata de cea veche ?

 

Carnea tocata este un ingredient nelipsit din bucătăria moldovenilor. Fie că alegem să o preparăm sub forma tradiţionalelor sărmăluţe, a pârjoalelor moldoveneşti delicioase ori a ardeiului umplut, carnea tocată este la mare căutare în măcelării.

 

La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm carne tocată

Când vorbim despre compoziţia cărnii tocate din magazine, primul aspect de care trebuie să ţinem cont este compoziţia acesteia. Ingredientele înscrise pe etichetă ne indică valoarea nutriţională a cărnii, iar printre acestea se regăsesc frecvent şorici, tendoane, organe sau bucăţi de carne grasă.

Eduard ARTENE,  şeful directiei pentru  siguranţa alimentelor ne-a explicat cum sa deosebim carnea proaspata de cea veche si la ce trebuie sa fim atenti atunci cand procuram carnea tocata: "În perioada caldă a anului  desigur că sporeşte  riscul de  alterare a produselor  uşor alterabile,  deci am să vă demonstrez  cateva metode, cum să deosebiţi produsul alterat  de cel solubru. Am să încep cu carnea tocată,  o deosebită atenţie  vreu să va atrag dumneavoastră la procurarea cărnei tocate, în cazul  dat  eu am carne tocată, deja vedeţi că ambalajul este spart,  lipseşte cel mai important  factor,  lipseşte marcajul, eticheta,  deci noi nu ştim,  nu cunoaştem  originea  produsului dat şi  componenţa lui, cînd a fost fabricat, condiţiile şi termenul de păstrare, va rog aşa carne tocată sa nu procurati pentru ca   prezintă un pericol pentru sănătatea dumneavoastră."

ALBASAT Cît de periculos este un asemenea produs ?

Eduard ARTENE: "Dacă nu ştim originea  şi componenţa,  din ce fel de carne este, carne de vită, de porc, de pasăre, este amestec,…  destinaţia lui,  pentru ce  merge, merge pentru prelucrare industrială, merge în hrana animalelor carnivore.  Acest produs nu  este destinat pentru  comerţul cu amănuntul.  Pentru comerţul cu amănuntul carnea tocată în mod obligatoriu  trebuie să fie fasonată, ambalată  şi neaparat etichetat. Pe etichetă trebuie sa fie  compoziţia produsului dat,  de cine este produs,  termenul si condiţiile de păstrare,   deci fiţi atenţi. Cînd doriţi să achiziţionaţi carnea tocata din magazinele specializate de carne,  să stiti ca termenul de păstrare a cărnei tocate  în stare refrigerată, adică păstrată  la o temperatura  de la 0 pină la 4 grade,   este de o oră."

(VIDEO) Cum deosebim carnea proaspata de cea veche

 

De asemenea, Eduard ARTENE  a mentionat ca nu trebuie să trecem cu vederea diverşii  aditivi alimentari, care se adaugă în mod intenţionat şi frecvent pentru îmbunătăţirea aspectului culorii şi a mirosului preparatelor, precum şi pentru prelungirea termenului de valabilitate.