PERFORMANȚĂ LA GRĂDINIȚĂ

 

"O societate in care vocea femeii nu poate fi auzita nu este mai putin femenina, este mai putin umana." Mary Robinson, Ex. Comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului
 
 Accesul femeilor la poziţii de conducere este o chestiune care ţine de mentalitatea, carisma, educaţia, competenţa şi voinţa acestora, este  părerea Tatianei Cociu, un director de gradinita  cu o experienţă de peste 15 ani în administratie. In anii 90 s-a angajat la gradinita Povestea din orasul Nisporeni in calitate de educatoare, peste 10 ani a ajuns director  si de atunci a ramas fidela locului de munca.

 

Tatiana COCIU, director grădiniţa “Povestea”(foto: Mihai Pantilei)

Tatiana COCIU, director grădiniţa “Povestea” a mentionat: "Începand cu anul 1990 am fost angajată ca educator, am activat  pe perioadă de 10 ani  în această funcţie, tot în această perioadă am născut şi am crescut  doi copii, o fetiţă şi un băiat,  le-am fost alături şi acasă dar şi la grădiniţă, în acele timpuri era o perioadă foarte grea,   pentru întreaga Republică Moldova, dar şi pentru noi ca familie tînără, acuma insa conştientizez că anume acea  perioadă   a fost cea mai fericită  din viată noastră,  fiindcă eram împreună,  ne bucuram de lucrurile mici, de dragoste, de afecţiune."
 
Tatiana Cociu isi aminteste si in prezent de acele timpuri grele cand era nevoita sa lucreze dublu, iar salariul il primea cu intirziere.
 
 Tatiana COCIU, director grădiniţa “Povestea”: "A început migraţia persoanelor  şi o bună parte din educatori s-au eliberat  şi au plecat peste hotare,  fiindcă şi asa salariul mic  nu era primit la timp,  şi trebuia cumva să se discurce  ca să-şi  poat întreţină familia,  iaca acesta era tabloul la grădiniţa respectivă cînd eu am  fost numită în funcţia de director, la 30 de ani cu piţină experienţă profesională, dar aveam o dragoste foarte mare de copii dar şi de problemele acestora, care consider eu că este un motiv  întemeiat şi m-au motivat cu adevărat   ca să accept această funcţie."

Tatiana Cociu participa la o activitate din cadrul gradinitei. (foto: Mihai Pantilei)

 Tatiana Cociu emană o energie pozitivă pe care cei din jur o resimt cu siguranță. Colegii spun ca Tatiana Cociu este o persoana responsabila care lupta pentru  interesul gradinitei si cel al copiilor.
 

"E foarte important ca femeia lider să fie apreciată la justa valoare,  şi zic aceasta pentru că femeia  avînd o funcţie importantă în societate a dat  dovadă de multe rezultate  frumoase în totul ceia ce fac, iar eu activînd de mulţi ani în această instituţie preşcolară în grădiniţa numărul 1 Povestea, în calitate de conducător muzical  alături de multe cadre didactice în frunte  căruia este domna Tatiana Cociu,  ne dăm seama bine că nu este atît de uşor,  ba chiar deloc să fii  conducătorul unei grădiniţe de copii tît de mare, inlusiv cu tot cu părinţi  şi cu cadre didactice,  cu adevarat este o persoană puternică  cu multe calităţi de invitiat,  are inimă foarte mare  şi dă dovadă  de fiecare dată orişice nu ar face  depune mult suflet,  este mereu cu idei noi,  cu dorinţa de a descoperi, de a implementa diferite metode  şi forme pentru dezvoltarea copiilor în această instituţie." sustine Ana TULBURE, conducător muzical la grădiniţa „Povestea”.
 

"Femeile într-adevăr sunt mai receptive la problemele  atît  în familie  cît şi problemele ţării, adica este important  ca tot ceia ce fac, să facă cu suflet cu dăruire. Pe doamna Tatiana  Cociu o cunosc  de cînd  activez în aceasta grădiniţă,  am lucrat împreună  chiar şi ca parteneri, ca educatori la grupă  am urmărit progresul acestei persoane care este un om deosebit, un om deosebit   atît  în activitatea cu cadrele diactice  cît şi cu părinţii,  este o fire comunicabilă,  receptivă la toa ceia ce este progresiv.'' a mentionat Valentina ANDRONACHE,  metodist interimar.

 In calitate de director, Tatiana Cociu a implementat cu succes mai multe  proiecte si in prezent copiii beneficiaza de conditii mai bune  in gradinita.  Din banii oferiti de diversi donatori au fost reparate blocurile, geamurile si usile au fost schimbate iar peretii au fost termoizolati.

Toate schimbarile care s-au facut in gradinita sunt appreciate si de parinti.

"Eu ca si parinte sunt foarte multumita de activitatea doamnei, are la activ foarte multe proiecte de care beneficiaza direct copiii nostri, iar daca copiii nostri sunt multumiti atunci si noi parintii suntem la fel de multumiti. Personal, am cunostut-o atunci cand am inceput sa-mi duc copilul la gradinita, insa o vad ca pe o femeie foarte puternica, o femeie care stie ce isi doreste, cand are un scop reuseste de fiecare data.' a mentionat Ecaterina Chirvas, un parinte care duce parintele la aceasta gradinita.

De asemenea, Tatiana Cociu spune ca succesul unei femei depinde de increderea in sine si daca ai un scop trebuie sa mergi spre el, indiferent de situatii.

 "Ce poate fi mai frumos şi care a fi mai mare  motiv  să lucrezi indiferent de sacrificiu care il faci atunci cînd vezi feţile micuţilor  cu adevărat fericite, atunci cînd vezi  că stau zilnic într-un mediu  pietenos,  amenajat  cu foarte multe materiale, foarte multe jucării,  unde copiii jucîndu-se învaţă,  iar părinţii stau liniştiţi pe tot parcursul zilei si îşi vad de treabă,  fiindcă ştiu  că copii sunt în siguranţă şi sunt lăsaţi pe maîni bune.'' a mentionat  Tatiana COCIU, director grădiniţa “Povestea”.
 

Oricine poate deveni director, dar nu fiecare poate fi director. Un conducător bun este acela care își ajută angajații să-și descopere talentul și să-și dezvolte potențialul.
 Norvegia impune în mod legal o pondere de 40% pentru femei în directoratul companiilor private cotate la bursă încă din 2003-2006, iar în sectorul de stat din 1985, astfel de legi existâ, de asemenea, în Franţa și Spania.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

09.12.2015
Категория: 

Ştiri similare