PE DRUMUL PERFORMANTEI

 

Campioana europeană Ecaterina Tretiacova (foto: Mihai Pantilei)

Deşi practică un sport rar printre domnişoare, campioana europeană, Ecaterina Tretiacova este  marea speranţă a halterelor din Republica Moldova. Deşi se luptă zilnic la antrenamente cu greutăţi ce depăşesc  120 kg, acest lucru nu o împiedică pe Ecaterina să rămână o prezenţă feminină foarte atrăgătoare.

''În primul rand faptul că-mi place este  cea mai bună motivaţie, dar şi de faptul că am succese,  am performanţe.'' a mentionat halterofila Ecaterina TRETIACOVA.

 Ecaterina Tretiacova este una dintre cele mai tari halterofile de la noi din tara, sport pe care îl practică de la 11 ani. La 15 de ani participă la competiții sportive, având la activ multe titluri europene și este mai puternică decât mulți bărbați, care practică același sport.

''Pînă acum, nu am depistat aşa mari  probleme, dar au fost, da au fost incidente mai mici si  în timpul antrenamentului şi care  deja au trecut,  au fost periodice. De sigur toţi trebuie să facem o carieră,  fie în domeniul sportului, fie în domeniul profesiei,  toţi trebuie să avem o carieră.'' a mai adaugat Ecaterina.

  Ecaterina Tretiacova la antrenament. (foto: Mihai Pantilei)

 

 Pe drumul performanţei a fost   încurajată constant de parinti si de antrenorul Grigore BRAŞOVEANUcare a văzut că fata are stofă de campioană. 

''În modul cel mai poztiv noi ne bucurăm de performanţele care sunt,  ne stăruim să o susţinem,   şi suntem fani haltere. De ce nu pentru fete,   în ziua de azi  totul e posibil mai ales pentru fete,  o încurajăm în toate modurile  posibile,  şi moral, şi material,  după posibilităţile care le avem  acum în Moldova,  ca părinţi.'' a mentionat Raisa TRETIACOVA,  mama Ecaterinei.

 

Raisa TRETIACOVA,  mama Ecaterinei. (foto: Mihai Pantilei)

''Nu le apreciez eu,  dar le apreciează în  genere  o lume întreagă  practic la moment, fiindcă  sunt nişte rezultate foarte mari, deci sunt nişte rezultate cu  vre-o 20 de kg  la total  care întrec normativile de maiestru în sportului de clasă internaţională  şi sunt apreciate si aceleaşi medalii  care sunt obţinute la campionatele europene de exemplu şi chiar acelaş loc acuma care l-a obţinut la campoionatul mondial seniori, care s-a desfăşurat în perioada  de  19-29 noiembrie 2015 în SUA, în Houston,  unde au evoluat 98 de ţări,  un loc de 18 pentru o debutantă este foarte bine." a mentionat Grigore BRAŞOVEANU,  directorul şcolii de sport din Nisporeni.

  Grigore BRAŞOVEANU,  directorul şcolii de sport din Nisporeni.  (foto: Mihai Pantilei)

Grigore BRAŞOVEANU mai  sustine ca acest sport,  e un sport ce clădește caracterul și face orice obstacol să pară o scurtă oprire în drumul spre succes. Antrenorul mai spune ca sportul de performanta este practicat de tot mai multe fete: "Practic aproape toate sporturile deci  sunt practicare şi de femei,  vedeţi că toate genurile de lupte,  chiar boxul, haltere, parctic fotbalul   deci peste tot cum vedeţi, deci sunt implicate şi genul femenin,  deci este un sport,  fiecare îşi alege după  dorinţă  şi dacă fetele doresc deci îl practică.  La noi în republică halterele femenine sunt in pic rămase în urmă faţă de alte ţări,   chiar de ţările vecine de aceiasi Romanie, de aceiaşi Ucraină, nemaivorbind de ţările dezvoltate, acolo sunt loturile naţionale aparte,  se ocupă un număr foarte mare de fete, domnişoare. La noi în republică pînă ce acesta este un început deci,  avem în jurul  la 15 domnişoare care practică acest gen de sport, însă treptat la fete apare acest interes. La Nisporeni,  noi avem acum 4 domnişoare carte practică această disciplină,  deci este Ecaterina Tretiacova,  deacum  sportivă renumită şi avem fete care aporoape de maiestul  al sporturilor  cum este Dorina Siriţeanu care cred că anul acesta va evalua şi la campionatele europene la cadeţi  şi încă 2 începătoare care au început să lucreze."

 

 Ecaterina Tretiacova poate fi un model pentru multe tinere si oricine vorbeste cu ea nu poate decat sa admire modul ambitios in care vede lucrurile.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

28.12.2015