O LECTIE DE VIATA

 

 

A învins prejudecăţile şi boala şi a dat o lecţie de viaţă celor sănătoşi. Vorbim despre Violeta Rudico, o tînără din Ungheni, care s-a născut cu dizabilitate locomotorie. Chiar dacă toată viața și-a petrecut-o în scaunul cu rotile, ea nu a acceptat să lase mîinile în jos din cauza problemelor de sănătate, Violeta a demonstrat ca poti dansa chiar si cand te afli intr-un scaun cu rotile: " Eu am fost învățată de mică să mă descurc,fiindcă am unele probleme și să trec ușor. Pe mine părinții m-au crescut în așa mod că eu pînă la o vîrstă nici nu mi-am dat seama că-s puțin diferită, adică eu mă consideram ca un copil normal. Pot să spun că sunt o persoană fericită, fiindcă tot timpul am avut prieteni, am o familie care tot timpul imi e alături, am învățat, nu am fost lipsită de atenția oamenilor din jur.''

Violeta Rudico, tinara din Ungheni. (foto: Mihai Pantilei)

 

 Chiar dacă din cauza problemelor de sănătate nu are un serviciu,Violeta își petrece timpul său util, citind o carte sau croșetînd. Mai mult, tinerei îi place să socializeze cu alți semeni de-ai săi pe internet. Anume așa Violeta a facut cunoștință cu jumătatea sa, Florentin, care vine din România. Sunt deja 3 ani de cînd se cunosc, iar dragostea lor e la fel de puternică ca și-n prima zi.

 "Am socializat o lună pe internet ,după care el a și venit la mine să ne cunoaștem personal, după care de Crăciun m-a cerut de soție, la noi a fost rapid. În timp de un an ne-am cununat civil și deja urmează să facem nunta." a mai adaugat Violeta.

''Pe moment atunci m-a cucerit prin felul cum gîndește, ceea ce a pățit m-a atras în lumea asta și nu știu farmecul ei. Eu nu m-am uitat la problemele pe care le are ea.'' a spus Florentin ȚIGLER, soțul Violetei

Violeta Rudico alaturi de sotul ei Florentin (foto: Mihai Pantilei)

Tată-l Violetei spune că chiar daca Violeta este intr-un scaun cu rotile  si nu poate să participe pe deplin la viața socială, ea foloseste însă mâinile şi încearca să profite de acest lucru. La început era mai puțin optimist în privința relației lor, nu credea că va fi de durată, însă acum este de altă părere.

''Deodată parcă nu aveam încredere, dar acum văd că Florentin e un băiat de aur, un băiat care o ajută, o susține în toate și eu sunt bucuros de ei.''  a mentionat Petru RUDICO, tată-l Violetei

Petru RUDICO, tată-l Violetei (foto: Mihai Pantilei)

 Reprezentanții Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, sustin persoanele cu dizabilități si incearca sa ajute aceste persoane ca sa participe pe deplin la viața socială.

''Venim în ajutorul acestor persoane, din păcate sursele financiare sunt limitate, de aceea încercăm să aducem surse financiare de la diferiți donatori pentru a contribui puțin la diminuarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Acești doi tineri socializează cu alți tineri, sunt deschiși, dau un exemplu pozitiv și pentru alte peroane care sunt în scaunele rulante.'' a mentionat Andrei CHIORESCU, psiholog DASPF Ungheni.

 Fiind deja o familie,Violeta și Florentin au acum un vis, pe care speră să-l realizeze.

''Vrem să strîngem bani ca să poată Florentin să-și facă permis de conducere,visul lui e să lucreze pe un tir de cursă lungă,unde să poată să mă ia și pe mine,să vedem lumea,să călătorim și totodată să putem întreține familia.'' a mentionat Violeta RUDICO.

Violeta cu sotul ei Florentin sunt incadrati in cadrul unui proiect de dansuri pentru tinerii cu dizabilități (foto: Mihai Pantilei)

În prezent, Violeta este antrenată în cadrul acestui  proiect de dansuri pentru tinerii cu dizabilități,Florentin fiindu-i  partener în ringul de dans. În timpul apropiat,tinerii vor juca și o nuntă,iar pentru acest eveniment,ei pregătesc un dans în doi,care se va numi -Dansul Îndrăgostiților.
 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

 

17.12.2015
Категория: 

Ştiri similare