NOI LOCURI DE MUNCĂ LA INCUBATORUL DE AFACERI DIN NISPORENI

Tinerii din raionul Nisporeni, care vor să înceapă o afacere, dar nu dispun de bani pentru închirierea unui sediu şi pentru logistică, au apelat la incubatorul de afaceri din oraș. Acesta îi asigură firmei incubate biroul gata mobilat, conexiune la internet, iar contra unei sume modice, îi sunt asigurate utilitățile, paza sau consultanţă administrativă în primii trei ani de activitate.

Peste 70 de noi locuri de muncă au fost deschise la Nisporeni în cadrul incubatorului de afaceri. În prezent, incubatorul  găzduiește  32 de companii şi a creat 72 de noi locuri de muncă.

Incubatorul a fost creat pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Companiile rezidente beneficiază de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, de consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare minime și alte avantaje.

Vitalie LAZĂRI,  director al  Incubatorului  de afaceri a mentionat: "Incubatorul ofera pe lîngă spaţiile dotate  cu utilităţi, vorbesc despre internet, chirie la preţuri foarte limitate  şi alte opurtunităţi  precum sunt  împrumuturi financiare  fara dobîndă, consultanţă şi  instruire în afaceri,  astfel încît  după 3 ani de activitate  firmele sau intreprinderele care gazduiesc acest incubator să poată ieşi din incinta incubatorului  cu şanse egale de a supravieţui pe piaţa  concurenţială  exterioară din raionul Nisporeni."

În Uniunea  Europeană activează peste 900 de incubatoare de afaceri. De asemenea,  99% din companii din cadrul  UE sunt  întreprinderile mici și mijlocii, iar 2 din 3 locuri de muncă sunt oferite anume de aceste întreprinderi.

 Vitalie LAZĂRI,  director al  Incubatorului de afaceri sustine ca: "Această instituţie a fost creată în baza  matricii de politici pentru programul de suport  sector  stimularea economică  în zonele rurale finanţată de Uniunea Europeană  şi implimentată de către organizaţia pentru dezvoltarea  sectorul  întreprinderilor mici şi mijlocii, conceptul si principiile de bază a incubatorului sunt dezvoltarea intreprinderilor mici şi mijlocii îndeosebi cele inovatoare  aflate la inceput de cale."

 Pentru reparația și amenajarea clădirii incubatorului au fost cheltuiti, în total, circa șapte milioane de lei, bani oferiţi atît de Uniunea Europeană, cît şi din bugetul de stat. Business-incubatorul din Nisporeni in prezent găzduieste 32 de companii din diverse domenii de activitate antreprenorială, cum ar fi: salon de frumusețe, patiserie, pizzerie, producerea măștilor venețiene, servicii imobiliare, servicii de proiectare în construcții, servicii de taxi.

Ion Carchilan, produce lumanari handmade, dansul sustine ca este multumit de conditiile oferite aici: " Da, sigur că este foarte  binevenită, chiar  timp de 3 luni de zile de cînd  activăm noi aicea  avînd ulilajul  acesta de a confecţiona luminările,  ne-o oferit un spaţiu  în primul rind, oportunităţi,  care   putem deschide o uşă de a  le deschide   chiar pentru cei care nu au un loc de muncă,  poate să găsească  perspectivă, clar   ca în cadrul unei noi intreprinderi  deschise, este un inceput, dar pe parcurs dezvoltîndu-se firma   sau  activitatea pe  care o are,  pot să apară şi locuri de lucru  care eventual e un beneficiu pentru toţi."

Angela Nichita, presteaza  servicii juridice: "Da, este binevenită pentru că sunt toate condiţiile  în primul rind, deservirea este la un inalt nivel,  pentru afecerea nou începută chiar şi aceleasi  preţuri  sunt binevenite,  n-aş spune că sunt mari, sunt accesibile."

Si alti beneficiari spun ca aici dispun de conditii bune de activitate.

Tamara Puscasu, reprezentant salon de masaj: "Foarte binevenit avem o încăpere bine amenajată  cu condiţii din  care nouă ne este mai uşor şi mai placut să lucrăm,   deasemenea şi oamenii care ne vizitează vor să vină  într-o încăpere bine amenajată, caldă."

Nadejda Stoicov, reprezentant agentie de turism: "Sigur că este foarte  binevenită  pentru că atunci cînd  într-o instituţie sunt mai  multe  activităţi atunci  şi fluxul de pesoane este mai mare  adică  vin şi fac cunoştinţă  paralel, vin de exemplu  la o intreprindere şi automat văd că noi sutem alături şi intră.

 Incubatorul de Afaceri din Nisporeni a fost creat în cadrul Programului de suport Sectorial ,,Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de UE.  Pe teritoriul Moldovei au mai fost create  Incubatoare de Afaceri în raioanele: Soroca, Ștefan-Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari și Ceadâr-Lunga. De asemenea,  în decembrie 2013 a fost instituită Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova - RIAM.

06.05.2015
Категория: 

Ştiri similare