MUZEUL DE ISTORIE SI ETNOGRAFIE DIN NISPORENI

 

 

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Nisporeni - interior. (foto: Mihai Pantilei)

Locuitorii raionului Nisporeni au patru muzee, unde sunt  păstrate istoria, tradiţiile şi arta din regiune. Cel mai valoros este muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni, care a fost fondat în 1975.  Acesta este și cel mai vechi muzeu din raion, fiind și deținătorul celor mai bogate și valoroase colecții. Pe parcursul anilor el a acumulat un patrimoniu de peste 6000 de mii de piese de valoare naționala. Fondul muzeului este alcătuit din colecții ce reflectă istoria raionului, natura, etnografia, arheologia,  cărțile vechi ș.a.

Tatiana  RUZUMICI,  reprezentant sectia cultura. A lucrat anterior in cadrul acestui muzeu in calitate de mezeograf. (foto: Mihai Pantilei)

''În raionul Nisporeni sunt  4  muzee, în oraşul Nisporeni avem muzeu cu statut de muzeu raional,  restul sunt mezee cu statut de muzeu sătesc,  în comunile: Iurceni, Boldureşti şi  Mileşti,   toate păstrează exponate care ne vorbesc despre tradiţile locului.  Politica secţiei de cultură si turism a consiliului raional  Nisporeni  îşi îndreaptă atenţia spre păstrarea acestora, spre promovarea acestor exponate  care sunt unice, rare  şi merită a fi văzute de dumneavoastră.'' a mentionat Tatiana  RUZUMICI, reprezentant sectia cultura.

 Muzeul de Istorie și Etnografie din orasul Nisporeni a găzduit recent expoziția dedicată zilelor patrimoniului European. Pe parcursul anului  aici au avut loc şi expoziţii mai mici şi mai deosebite: expozitia obiecte din ceramica “Intre traditional si modern”, o expozitie din documente vechi atestate in perioada sfarsitul sec. 19- sf. sec. 20,  expozitie fotodocumentara cu genericul ’’Independenta pas cu pas” si multe altele.

  Expozitia obiecte din ceramica “Intre traditional si modern” si o expozitie din documente vechi atestate in perioada sfarsitul sec. 19- sf. sec. 20. (foto: Mihai Pantilei)

Aici, la muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni sunt expuse  multe mărturii ale istoriei, componente specifice portului şi ustensile gospodăreşti. Printre exponate se numără şi obiecte specifice perioadei comuniste sovietice, care şi ele sunt deja o mărturie a istoriei.

''Acum ne aflăm în camera numărul 2,   aici avem unelte de uz gospodăresc precum  furca de adunat fîn, piul de mînă cu care se bătea grăunţele,  grîul, unelte de prelucrarea lînei,  teasc vechi cu surub de lemn şi razboiul de tesut care este înca funcţionabil şi ce ţine de nomismatică avem bancnote ruseşti, româneşti, bancnote din toată Europa.'' a mentionat Veronica ADAM  - muzeograf.

Razboi de tesut. (foto: Mihai Pantilei)

Evoluția culturii raionului este reflectată în colecții arheologice, numismatice, istorice, etnografice și de artă. În custodia Muzeului se află valoroase colecții de port popular, țesături, arhitectură populară, mobilier, instrumente muzicale, etc. Aici se păstrează cea mai reprezentativă colecție de covoare moldovenești. Numeroase exponate spun despre istoria orasului Nisporeni inca de la inceputul infiintarii sale.

''Ne aflam in sala nr.1, aici avem legenda Nisporeniului. Nisporeniul provine de la relieful orăşelului,  avem un relief nisipos  şi de aceia provine de la cuvîntul nisip, nisiporeni  pînă la urmă se numeşte Nisporeni, avem legenda Nisporenilor care se spune că primii locuitorii ai oraşului au fost de famiiilor Artenescu, Tulburescu, Cîrligescu  şi de aceia noi multe familii le avem  aşa ca: Arteni, Tulbure şi Cîrlig.'' a mentionat  Valentina  RUZUMICI, directorul  muzeului de Istorie şi Etnografie Nisporeni.

 Muzeul din orasul Nisporeni intampina dificultati din cauza locatiei. Aflat departe de centrul orasului putini vizitatori ajung aici. Desi intrarea este gratuita, zilnic muzeul este vizitat de cel mult 30 de persoane, majoritatea fiind elevi sau copii de la gradinita.

Muzeul de Istorie și Etnografie din orasul Nisporeni ne reprezintă şi ne va reprezenta secole la rând neamul, tradiţiile, obiceurile, venind să consolideze ceea ce numim noi naţional.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

28.10.2015