MICUL BUSINESS ÎN NISPORENI

 

 

Rolul Micului business în raionul Nisporeni a crescut esenţial, deoarece acesta realizează un spectru larg de funcţii şi obiective: crearea locurilor de muncă, căutarea şi acumularea experienţei în activitatea de antreprenoriat, participarea la dezvoltarea inovaţiilor, diversificarea structurii economice si multe altele.
In prezent, în raionul Nisporeni activează peste 20 000 de întreprinderi, care reprezintă veriga de bază a economiei.

Locuitorii orasului Nisporeni spun ca situaţia privind dezvoltarea micului business în raion este destul de complicată şi nu prea inspiră mult optimism. Mulţi dintre cei ce şi-au creat întreprinderi mici au făcut-o mai degrabă pentru a avea o sursă de existenţă.

Reporter: Cum credeţi în or. Nisporeni se poate de dezvoltat o afacere ?

  - Se poate, dar  nu  stiu numai în Nisporeni, dar in toată Moldova aşa-i, în ţările dezvoltate ajută pe om să  deschidă o afacere,  dar la noi numai pedici se pun să deschizi o afacere,  toţi vor bani.

  - Acum dacă vrei să deschizi ceva   iti, vin controale de 2-3 ori pe săptămînă,  si ii dă în cap,

Reporter: Credeti ca e greu ?

- E foarte greu.

 - E cam greu,  că nu-i de lucru, cu finanţele cam, băieţi de lucru tinerii nu au  şi din cauza asta dacă ar fi salariu la timp, ar fi bani fiecare ar dezvolta, ajutoare  să deie de la stat, bani la procente cu procente mai mici.

- Poate  numai să ridice guvernul acesta, mai  de treabă să fie.

Reporter: E greu sau uşor?

- Cam greu.

 Orice antreprenor care doreste sa-si dezvolte afacerea poate sa apeleze la Incubatorul de Afaceri din Nisporeni. Acesta îi asigură firmei incubate birou mobilat, conexiune la internet, iar contra unei sume modice, îi sunt asigurate utilitățile, paza sau consultanţă administrativă în primii trei ani de activitate.

"La moment incubatorul de afaceri găzdueşte 32 de rezidenţi  dintre care 15 antreprenori sunt noi creaţi şi în incubator  activează 83  de angajaţi  dintre care  pe parcursul unui an au fost 33 de  noi locuri de muncă. Pe  parcursul anului 2015 rezidenţii  incubatorului a obţinut o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei  şi astfel au achitat în bugetul public  peste 500000 de lei impozite, taxe. La moment incubatorul este ocupat  în marime de 80%   ma iavem încă 7 birouri neocupate circa 250 de metri patraţi. Deci rezidenţiii incubatorului de afaceri la moment în mare parte prestează servicii dar avem  şi 5  întreprinderi care efectuează  şi produc careva bunuri." a mentionat  Vitalie LAZĂRI -  director  incubatorul de afaceri Nisporeni

 

  Incubatorul de Afaceri din Nisporeni in imagini. (Foto: Mihai Pantilei)

Companiile rezidente beneficiază de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, de consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare minime și alte avantaje.

"În primul rind este spaţiu la un preţ avantajos,  astfel chiria pentru un metru patrat de activitate în incinta incubatorului constituie  pentru primul an de activitate 15 lei, al doilea an 25 de lei şi al treilea  an  35 de lei pentru metru patrat asta este primul şi cel mai important  beneficiu.  De asemenea in cadrul incubatorului întreprinderile au acces la internet gratuit,  li se oferă posibilitatea de a se promova pe pagina de internet a incubatorului de afaceri." a mentionat Vitalie LAZĂRI,  directorul  incubatorului de afaceri Nisporeni,

 Business-incubatorul din Nisporeni in prezent găzduieste 32 de companii din diverse domenii de activitate antreprenorială, cum ar fi: salon de frumusețe, patiserie, pizzerie, producerea măștilor venețiene, servicii imobiliare, servicii de proiectare în construcții, servicii de taxi.

Ion Carchilan, produce lumanari handmade (Foto: Mihai Pantilei)

Ion Carchilan, produce lumanari handmade, el sustina ca aici i s-a oferit multe avantaje: "Ne-o oferit un spaţiu  în primul rind, oportunităţi,  care   putem deschide o uşă,  de a  le deschide   chiar pentru cei care nu au un loc de muncă,  poate să găsească  perspectivă, clar ca în cadrul unei noi intreprinderi  deschise, este un inceput."

''Deservirea este la un inalt nivel,  pentru afecerea nou începută chiar şi aceleasi  preţuri  sunt binevenite,  n-aş spune că sunt mari, sunt accesibile.'' a mentionat Angela Nichita, antreprenoare.

 

Angela Nichita, prestator de servicii juridice (Foto: Mihai Pantilei)

Desi Republica Moldova are o economie mică și săracă, băncile comerciale nu oferă condiții avantajoase și atractive pentru ca antreprenorii să se poată credita. Există destul de multe surse de finanțare a mediului de afaceri din banii finanțatorilor externi și aici vorbim despre „Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”, „Banca Europeană de Investiții”, „Banca Mondială ”, și multe altele. Actualmente, sunt peste patruzeci de surse de finanțare de care sunt responsabile diferite instituții, condițiile sunt foarte diverse în funcție de domeniu, dar și de finanțator.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

19.02.2016
Категория: