Mezelurile sunt sănătoase? Ce fel de salam e bine sa alegem?

 

Mezelurile se numara printre produsele alimentare la mare cautare. Oferta de pe piaţa este generoasa, dar unele dintre aceste produse prezinta multe riscuri pentru sanatate. Potrivit expertului de la siguranta alimentelor Eduard Artene, cu cât mezelul este mai ieftin, cu atât este mai scăzut din punct de vedere nutritiv. De asemenea, Eduard Artene ne-a oferit si cateva sfaturi de care trebuie sa tinem cont atunci cand procuram mezeluri.

Eduard ARTENE, şef serviciul siguranţa alimentelor: ''La procurarea mezelurilor să atrageţi atenţie la spaţiul frigorific, la temperatură, la temperatura coresconzătoare, cum este expus, este frigiderul curat, îngrijit,  şi mezelurile sunt expuse pe grupe. Ce atragem atenţie în primul rînd, deci cînd luaţi mezelul desigur în primul şi primul rînd vă uitaţi la ambalaj, deci ambalajul trebuie să fie curat, ambalajul trebuie să fie continuu, să nu fie rupt, să nu aibă semne de mucegai şi alte leziuni. În secţiune să atrageţi atenţie la compoziţie, ea trebuie să fie uniformă de culoare conform asortimentului, de la căramizie pînă la roză, asta în dependenţă de asortiment, sunt culori diferite, salamurile care conţin slănină să atrageti atenţia să fie slănina albă, să nu fie galbenă, membrana să nu să se dezlipească usor de la conţinut. Vă voi demonstra salamuri deja alterate, vedeţi că membrana nu este netedă, nu este transparentă, acoperită cu mucegai, s-a schimbat deja culoarea. ALBASAT: Consumatorii ce ar trebuie să facă cînd văd în magazine un asemenea salam? Eduard ARTENE şef directia siguranţa alimentelor Desigur trebuie să-l evite să-l procure şi desigur să ne anunţe pe noi, ca noi să luăm măsuri ca salamul dat să fie scos din realizare, să nu ajungă pe masa consumatorului. ALBASAT: La ce număr să apeleze consumatorii? (0264) 2-38-62 sau la numărul de mobil 068375884 ALBASAT: Şi dumneavoatra veţi lua măsurlie de rigoare? Desigur că da, asta este menirea noastră.

 

Eduard ARTENE, şef serviciul siguranţa alimentelor:  ''La procurarea mezelurilor să atrageţi atenţie la spaţiul frigorific,  la temperatură, la temperatura coresconzătoare, cum este expus, este frigiderul curat, îngrijit,   şi mezelurile sunt expuse pe grupe.  Ce atragem atenţie în primul rînd, deci cînd luaţi mezelul  desigur în primul şi primul rînd  vă uitaţi la ambalaj, deci ambalajul trebuie să fie curat, ambalajul trebuie să fie continuu,  să nu fie rupt,  să nu aibă semne de mucegai  şi alte leziuni. În secţiune să atrageţi atenţie la  compoziţie, ea trebuie să fie uniformă de culoare  conform asortimentului,  de la căramizie pînă la roză,  asta în dependenţă de asortiment,  sunt culori diferite, salamurile care conţin slănină  să atrageti atenţia să fie slănina albă, să nu fie galbenă, membrana să nu să se dezlipească usor de la conţinut.

Vă voi demonstra salamuri deja alterate, vedeţi că membrana nu este netedă, nu este transparentă, acoperită cu mucegai,  s-a schimbat deja culoarea.

ALBASAT: Consumatorii ce ar trebuie să facă cînd văd în magazine un asemenea salam?

Eduard ARTENE  şef directia siguranţa alimentelor

Desigur trebuie să-l evite să-l procure  şi desigur să ne anunţe pe noi, ca noi să luăm măsuri ca salamul dat  să fie scos din realizare,  să nu ajungă pe masa consumatorului.

ALBASAT: La ce număr să apeleze consumatorii?

(0264) 2-38-62 sau la numărul de mobil 068375884

ALBASAT: Şi dumneavoatra veţi lua măsurlie de rigoare?

Desigur că da, asta este menirea noastră.

Stim cu totii  ca mezelurile  nu sunt cea mai sanatoasa optiune alimentara pe care o putem face. Insa e greu sa le ocolesti, mai ales atunci cand esti un gurmand innascut, sau atunci cand treci pe langa rafturile incarcate de bunatati care iti fac cu ochiul. Insa e necesar sa fim cat mai bine informati atunci cand facem o alegere, a mai mentionat Eduard Artene.

Eduard ARTENE:  "Cînd luaţi salamul  vedeţi să nu fie lipicios, vedeţi aici se vede semn de mucegai deja, este lipicios, desigur că are deja miros de mucegai, miros acru,  acesta este un semn de alterare,  nespecific produsului dat. Să reţineţi că fiecare produs are  mirosul lui specific al produsului, toate acele mirosuri străine care  nu corespund produsului dat  deja ne duc la  nişte dubii, la bănuială că produsul dat  deja nu este solubru.  Aici avem aripioare  alterate să fiţi atenţi, se vede aici lichid, nu trebuie să fie lichid  scurs, ce înseamnă că  este alterat. "

Expertul in siguranta alimentelor Eduard Artene a mai mentionat ca in perioada verii mezelurile sunt pretenţioase şi e bine să fie ţinute în anumite condiţii, ca să nu creeze probleme consumatorilor.

(VIDEO) Cum recunoastem mezelurile alterate