MARIA DRAGAN, TURTURICA MUZICII POPULARE

 

Nimeni nu a cântat vreodată „Vai, sărmana turturică” asemeni ei. Hărăzită cu mult talent şi cu un destin care parcă s-a răzvrătit împotriva a tot cu ce a fost înzestrată, Maria Drăgan rămâne, dincolo de moarte, cea mai iubită interpretă de muzică populară şi artista despre care circulă cele mai multe mituri.

Maria Dragan-interpreta de muzica populara. (foto: Mihai Pantilei)

Orasul Nisporeni a găzduit recent preselectia pentru   Festivalului-concurs de cântece folclorice, care-i poartă numele. Organizatorii încearcă astfel să păstreze vie memoria celebrei interprete.

 Aurelia ANDRONACHE,   membru al juriului, seful sectiei cultura a mentionat:"A fost un festival foarte frumos, am avut participanţi din toate localităţile  raionului, de la  mic pana  la mare,  cel mai mic participant a avut 11 ani  dar cel mai învîrstă peste 70 de ani, scopul acestui festival a fost promovarea, valorificarea  şi scoaterea  din anonimat   cîntecele  noastre folclorice, partimoniului nostru  care se afla acolo la la baştina lor."

 "Astăzi s-au  prezentat  în jurul la  20 de case de cultură, şi mă bucur foarte mult ca membru al juriului că s-au prezentat foarte multe talente  şi ne bucurăm ca  ele pe meleagurile raoinului Nisporeni sunt şi activează într-o direcţie foarte bună  şi s-au prezentat foarte bine." a mentionat Alexandru RĂILEANU membru al juriului.

  "A  fost  un spectacol   destul de atractiv,  au fost descoperite foarte multe talente care pana  la ziua de eri arau păstrate în anonimat,  sunt sigur la Andrian Panfile, acel tînăr de la  Bălăureşti  care a cucerit spectatorii  va fi un reprezentant bun al raionului Nisporeni  încă la mai multe concursuri  de nivel naţional  şi poate sperăm noi va ajunge şi la un nivel internaţional." a mentionat Ion ŢUGULEA,  membru  al juriului.

 Participanţii la preselectie le-au cântat oamenilor cu dedicaţie şi sinceritate, aşa cum o făcea renumita interpretă. La această ediţie au participat  peste 20 de interpreți din diferite sate.

Andrian Panfile, de  la  Bălăureşti, Nisporeni - castigatorul preselectiei pentru  Festivalului-concurs de cântece folclorice „Vai, sărmana turturică’’ în memoria Mariei Drăgan. (foto: Mihai Pantilei)

La 23 august intrepreta de muzică populară Maria "Drăgan ar fi împlinit 68 de ani. Ea s-a născut în satul Bălăurești, raionul Nisporeni, într-o familie cu 6 copii. Familia Drăgan preţuia mult folclorul şi meşteşugurile moldoveneşti, astfel, acasă la ei, deseori răsunau cântece, povești, se confecţionau diverse obiecte. Mariei îi plăcea de mică să scrie versuri, să picteze si  să cînte.

  Maria Drăgan cânta. Cânta din suflet. A ajuns la un repertoriu de peste 500 de cântece. În orice colţ al ţării era aşteptată şi aplaudată. Dar... toate până la un timp. După şapte ani de plină glorie, brusc, Maria Drăgan a dispărut din viaţa publică.

Maria Dragan in imagini. (foto: Mihai Pantilei)

Nepotul Mariei Dragan, Igor Brinzila,  isi aminteste pana in prezent de viata interpretei:"Cînd a decedat Maria Dragan, aveam 18 ani,   am plecat în rîndurile armatei  şi o ţin minte cînd a decedat, a fost bolnavă  de tuberculeoza,   a  fost o stadie mare de acuma,    noi părinţii a mai  dus-o la spitaluri a mai lecuit-o, ea deacuma a lepădat  cariera aceasta de artistă şi a început a lucra satul  Bălăureşti,  în satul natal, a lucrat la o gradiniţă de copii şi apoi a lucrat la  contabilitatea satului cum se spunea acolo la Bălăureşti la pravlenie,   a lucrat mai apoi  iar s-a imbolnăvit,  nu mai avea  nimic cu Chişinăul,   venea în ospeţie la noi,  eu deacuma locuiam în satul Şişcani,  venea în ospeţie deseori şi noi ne duceam  acolo in gradină la bunica,  era  iaz, avea un iaz,  ne duceam şi stăteam, prindeam peşte,  ea ne cînta, ne povestea, iar  noi ca nişte copii întrebam da cum,  are interesantă viaţa asta de artist  şi acuma îmi este interesant  viaţa la un artist,   că noi spunem că  e uşoară dar nu mai este aşa de uşoară.

Familia Mariei Dragan (foto: Mihai Pantilei)

 Ultimii ani din viaţă, Maria Drăgan i-a petrecut la baştină. S-a stins din viață în floarea vîrstei, la doar 39 de ani, măcinată de tuberculoză.

În prezent o stradă din Chișinău îi poartă numele, iar la baştina ei – în satul Bălăureşti, se organizează Festivalului-concurs Naţional „Vai, sărmana turturică’’ în memoria Mariei Drăgan.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

 

19.10.2015