FERMA DE ANIMALE – AFACERE PE TIMP DE CRIZĂ

Puține sunt restaurantele şi magazinele din ţările dezvoltate, care să nu ofere brânză de capră şi oi. Euforia acestui tip de produse cuprinde şi piaţa din Republica Moldova, după modelul zecilor de afaceri cu nutrii, struți sau melci, pornite în urma cu câţiva ani. ALBASAT vă prezintă istoria unui fermier din raionul Nisporeni, care acum 15 ani a hotărât să investească intr-o mini-fermă de oi şi capre.

De la tractorist  la o mini-ferma cu 150 de capre si oi in Nisporeni.

Nicolae Bour, proprietarul mini-fermei de capre si oi (foto: Mihai Pantilei)

La 70 de ani, Nicolae Bour, de profesie tractorist, a reusit sa transforme intr-o afacere ceea ce la prima vedere parea doar un vis.

Ideea unei afaceri cu brinza de capra si oi a aparut in urma cu 15 ani. Pana in 2000, Nicolae Bour a lucrat  tractorist in raionul Nisporeni. Anii 2000 au reprezentat pentru el o perioada mai dificila, fapt care l-a determinat sa puna punct si sa inceapa o afacere proprie. Mini-ferma este situata in comuna Varzaresti, la 6 kilometri de Nisporeni, pe un teren de 5 hectare, unde se gasesc trei grajduri si o suprafata arabila.

A pornit de la 20 de capre si 10 oi.

 

Ferma de capre si oi (foto: Mihai Pantilei)

A inceput cu un numar de 20 de capre si 10 oi si o investitie initiala de 30 de mii de lei. Primii ani au fost grei, isi aminteste Nicolae Bour. Cu banii obtinuti din livrarea brinzei nu reusea sa acopere nici macar costurile pentru furaje.

"Undeva sunt vre-o 15 ani, am cumpărat vre-o cîteva oi, pe  urmă  am cumpărat vre-o 5 hectare de pămînt  şi am început să lucrăm,  de toate sunt vre-o 100 şi  ceva." a mentionat Nicolae Bour

In prezent, brinza de capra si oi, produsa in mini-ferma lui Nicolae Bour, ajunge la piata centrala din orasul Nisporeni, aceasta fiind principala piata de desfacere. Zilnic sunt comercializate intre 50 si 70 de kg de brinza.

"Dapoi cum o facem , mulgem oile  si dăm cheag şi facem brînză şi o vindem.", a mai spus Nicolae Bour

Brinza de capra si oi, produsa in mini-ferma lui Nicolae Bour (foto: Mihai Pantilei)

Gama de produse cuprinde branza de tip telemea sau cas si urda.  Un kilogram de brinza  de capra este comercializat la pretul de 70 de lei, spune Nicolae Bour.

Mini-ferma beneficiază si de o sala de branza, camera cu cerinte minime si camera de depozitare.

Nicolae Bour se plange de faptul ca statul nu-l ajuta cu nimic.

"Statul ajută da pe care-i ajută, pe noi iaca eu  am cheltuit pe tot pămîntul acesta, via asta cu popuşoi,  cu iazuri, cu tot   am cheltuit vre-o  500.000 de lei  dacă peste 500 şi nici 3 capici nu mi-o dat nici 3 capici măcar."

Si feciorul lui Nicolae Bour sustine ca nu s-au lăsati descurajati de greutăți și obstacole și cu mult curaj și ambiție au ridicat, rând pe rând, mini-ferma, depozitele si anexele.

"Problemele  că muncim  si nu dau nimeni ajutoare,  singuri noi din munca noastră, fînul şi tot din munca noastră, ideia a fost a lui tatăl meu  şi tot de pe an pe an,  tot cîte o leacă, oleacă  am  agonisit, deacuma vrem tot mai departe  punem vie,  livadă." a mentionat Victor Bour

Victor Bour, feciorul lui Nicolae Bour (foto: Mihai Pantilei)

Specialistii de la Nis-Agroinform spun ca pentru a beneficia de fonduri, fermierii trebuie sa respecte cateva reguli obligatorii.

"În ceia ce priveşte dezvoltarea sectorului zootehnic  şi a bovinelor şi a caprinelor  se acorda o mare atenţie,  se acordă unele dintre cele mai mari subvenţii  statul le acordă, deci este vorba de, pentru construcţia fermei,  pentru procurarea  utilajului se acorda in jur la 50%  din cheltuieli,  dar cheltuieri  care sunt argumentate, la fiecare procurăre trebuie factură,  trebuie  să aiba cecul de achitare  pentru ceia ce au procurat, în majoritatea cazurilor  micii fermieri nu respectă aceste reguli. " a mentionat Petru IONEL -  director ONG  NIS-AGROINFORM

Petru Ionel,  director ONG  NIS-AGROINFORM (foto: Mihai Pantilei)

Cu toate acestea, potentialul unei astfel de afaceri ramane ridicat, atat pe plan intern, cat si extern. În acest an, Nicolae Bour intentioneaza sa isi mareasca productia, investind in echipamente si in diversificarea portofoliului.

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

23.06.2015