DANSEAZA IN SCAUNE CU ROTILE

 

Le place să danseze chiar dacă se află în scaunele rulante. Este vorba de un grup de tineri din orașul Ungheni,care au sfidat dizabilitatea și au ieșit pe ringul de dans. Astfel,tinerii cu probleme locomotorii,sunt ajutați să se incadreze social.

Tinerii cu dizabilități locomotorii din orașul Ungheni danseaza  în scaunele rulante. (foto: Mihai Pantilei)

 

Dau dovadă de mult curaj,optimism și talent. Este vorba de 10 tineri cu dizabilități locomotorii din orașul Ungheni,care demonstrează tuturor că se poate de dansat chiar și în scaunele rulante. Tinerii au fost antrenați în cadrul unui proiect cu genericul –“Aș vrea să vă invit la dans”. Fiind asistați de cîțiva voluntari și un coregraf,tinerii au reușit să însușească mișcările pentru un dans popular,dar și un vals.

 Valeriu ROMAȘCO,beneficiar de proiect sustine :"Am decis ca să nu stau acasă în primul rind pentru că-i plictisitor și aici am făcut cunoștință cu mai mulți prieteni,e interesant ceea ce facem. Pînă acum n-am mai dansat,dar dasnul l-am deprins repede,mai ales cel moldovenesc,pentru că atunci cînd eram pe picioare mi-a plăcut foarte mult."

Un alt beneficiar de proiect  Alexandru CRĂCAN sustine: "Am decis să vin la dansuri pentru ca să am mai departe,pe viitor,o ocupație."

Si  Cristina TIMOFTICA, beneficiară de proiect a mentionat: Mă simt fericită pentru că nu stau acasă,mai ies,mă mai plimb,sunt bucuroasă că vin aici."

Cristina TIMOFTICA, o tanara din Ungheni care  beneficiază de acest proiect. (foto: Mihai Pantilei)

 

Coordonatorii acestui proiect spun că încearcă astfel să integreze socio-cultural tinerii cu dizabilități,iar dansurile pe care ei le însușesc urmează să fie promovate în carul mai multor activități naționale și internaționale.

 Andrei CHIORESCU, coordonator de proiect a mentionat: "Problema integrării socio-culturale a acestor tineri este una actual,aceasta de fapt este și scopul proiectului,să contribuim la integrarea socio-culturală a persoanelor cu dizabilități locomotorii. De aceea,am considerat oportun ca să scrim un asemenea proiect și să oferim șansa acestor tineri. Ca continuitatea a acestui grup de dansatori,dorim înregistrarea lui la secția cultură și de ce nu pe viitor să participăm atît în țară,cît și peste hotare cu prezentarea acestor numere."

Proiectul “Aș vrea să vă invit la dans” este finanțat de guvernul SUA,cel al Poloniei,cu contribuția financiară și a Consiliului Raional Ungheni. În prezent,în raionul Ungheni sunt peste 5 500 de persoane cu dizabilități.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

21.12.2015
Категория: 

Ştiri similare