COMERȚUL STRADAL PUNE ÎN PERICOL SĂNĂTATEA

 

Trotuarele din orașul Nisporeni sunt permanent aglomerate. Vânzătorii ambulanţi au o ofertă foarte variată. Ei propun trecătorilor carne, ouă, lactate, legume și fructe la preţuri mai mici decât cele din piaţă sau magazine. Doar că cei, care au curaj să le cumpere, riscă să se confrunte cu diverse probleme de sănătate.  Medicii atenționează că produsele alimentare procurate de pe marginea străzii vă pot pune sănătatea în pericol.

Lidia POPOVICI -directoare adjunct a Centrului de Sănătate Pericolele care pot sa ne  aştepte de la comerţul stradal, pot fi diverse intoxicaţii care afecteaza mai mult copiii şi pacienţii care au diferite probleme ale tractului gastro intestinal, de exemplu: gastrite, boală ulceroasa şi altele. Cel mai bine e să evităm comerţul stradal şi să folosim legumele şi fructele cultivate în condiţii casnice, iar dacă le procurăm de la piaţă trebuie să fim atenţi, să le procuram proaspete, neofilite.

Lidia POPOVICI, director adjunct al Centrului de Sănătate: "Pericolele care pot sa ne   aştepte de la comerţul stradal, pot fi diverse intoxicaţii  care afecteaza mai mult copiii şi pacienţii care au  diferite probleme  ale tractului gastro intestinal,  de exemplu: gastrite, boală ulceroasa  şi altele.  Cel mai bine e să evităm comerţul stradal  şi să folosim  legumele şi fructele cultivate în condiţii casnice,  iar dacă le procurăm de la piaţă  trebuie să fim atenţi, să  le procuram  proaspete, neofilite.''

 

Si specialistii de la serviciul pentru Siguranta Alimentelor din Nisporeni spun ca marfa comercializată de vânzătorii ambulanţi este periculoasa si că in majoritatea cazurilor ei au depistat nereguli privind: termenul de valabilitate a unor produse, condiţiile de păstrare, dar şi informaţia de provenienţă.

Eduard ARTENE, şef serviciul Siguranţa Alimentelor Cu părere de rău, cum aţi văzut şi dumneavoastră totuşi se practică comerţul stradal ilicit, se vind diferite produse alimentare cît şi de origine animalieră, în cazul dat lapte, smîntînă, brînză de vaci, cît şi produse de origine vegetariană, struguri, roşii. Eu am o rugaminte catre consumatori, pentru acei care achiziţionează aceste produse, să se abţină şi să aibă grijă ei însaşi de sănătatea lor, fiindcă procurînd aşa nişte produse, ele sunt nesigure.  Vin cu un exemplu, aceiaşi brînză de vaci,  în aşa condiţii comercializată la pămant, deschis, în praf, pe lîngă spital, unde  multa lume bolnava trece, este pericolul de va îmbolnăvi de aceiaşi tuberculoză, solmoneloza, leptosperoză, stafilococoză. Oamenii care vînd ei desigur ca nu detin nici un certificat ce atestă calitatea produsului dat.

 

Eduard ARTENE, şef  serviciul Siguranţa Alimentelor: "Cu  părere de rău, cum aţi văzut şi dumneavoastră totuşi se practică comerţul stradal ilicit,  se vind diferite produse alimentare cît şi de origine  animalieră, în cazul dat lapte, smîntînă, brînză de vaci,  cît  şi  produse de origine vegetariană, struguri, roşii. Eu am o rugaminte catre consumatori, pentru acei care achiziţionează aceste produse,  să se abţină  şi să aibă grijă ei însaşi de sănătatea lor,  fiindcă procurînd aşa nişte produse,  ele sunt nesigure.   Vin cu un exemplu,  aceiaşi brînză de vaci,   în aşa condiţii comercializată la pămant, deschis, în praf,  pe lîngă spital,  unde   multa lume bolnava  trece,  este pericolul de va  îmbolnăvi  de aceiaşi tuberculoză,  solmoneloza,  leptosperoză,  stafilococoză.  Oamenii care vînd ei desigur  ca nu detin nici un certificat ce atestă  calitatea produsului dat. "

 

 

In imagine strada Toma Ciorba din orasul Nisporeni. Aici, comertul stradal se practica chiar in fata Centrului de Sanatate.   ( foto: Mihai Pantilei)

Locuitorii orașului Nisporeni au pareri diferite referitor la comertul stradal. Unii spun ca procura din strada fara nici o frica, in timp ce altii sustin ca isi fac cumparaturile doar din magazine.

ALBASAT: Cumparati produsele  alimentare  din  strada ?

- Lazar  BUZUT: “Eu procur  fructele, legumele şi mărfurile  industriale  de oriunde, de unde se nimeresti, care îmi iese în cale,   dacă-i îi bun imi trebuie, îl cumpăr. Şi  eu cred că este greşit de a condamna şi    de a considera comerţul stradal, un comerţ sălbatic,   neecologic, neigienic  pentru că piata  peste tot este piaţă   şi peste tot mişună tot felul de microb, praf,  radiaţie oriunde  găseşti.”

- Nu cumpar din strada, sunt periculoase.

Evit cumparaturile din strada.  De ce ? Reprezinta un pericol pentru sanatate.

-Niciodata nu cumpar din strada, eu cumpar doar de la magazin.

 Chiar dacă sunt cu câţiva lei mai ieftine, produsele alimentare comercializate în stradă prezintă un risc sporit pentru sănătatea cumpărătorilor. Aceste mărfuri nu sunt supuse verificărilor şi sunt vândute în condiţii antisanitare.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

 

22.08.2016