CĂLĂTORII FĂRĂ VIZE ÎN SPAȚIUL EUROPEAN

La 28 aprilie 2014, UE le-a permis cetăţenilor moldoveni cu paşaport biometric să călătorească fără vize, inclusiv în spaţiul Schengen. Visele oamenilor au  devenit realitate si ei au beneficiat din plin de regimul liberalizat de vize.

 

Începînd cu 1 ianuarie 2011, în Republica Moldova, se elibereaza în exclusivitate pasapoarte cu date biometrice (amprentele digitale, grupa sangvina, fotografia digitala) si în pasapoartele parintilor nu se includ datele despre copii. Pentru a călători în Uniunea Europeană fără vize, moldovenii  trebuie să dețină un pașaport biometric. Aceștia  pot călători pentru o perioadă de scurtă ședere (90 de zile pe parcursul a 6 luni) în toate statele care sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen. (foto: Mihai Pantilei)

 

Semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană înseamnă speranță pentru mulți oameni din raionul Nisporeni. Raionul, se află la doar câțiva kilometri de granița cu România și prin urmare cu Uniunea Europeană. Are aproape peste 66 de mii de locuitori, dar de multe ori strazile sunt pustii pentru că tinerii, în mare parte, au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Gheorghe Timbur este din or. Nisporeni, are 22 de ani si munceste din greu la propria afacere. El spune ca de cand UE le-a permis cetăţenilor moldoveni cu paşaport biometric să călătorească fără vize, s-a bucurat din plin de acest regim.

'Avantajul Acordului de Asociere şi Liber Schimb în special circulaţia cu paşapoartele  biometrice pot să zic aşa l-am simţit după ce mi-au expirat actele româneşti, neavînd timp să mă duc să le fac, avînd doua  surori în România, nepoţi în România vizitez destul de des,  am studiat acolo,  am prieteni, bineînţeles că este foarte  convenabil să poţi circula fără problemele care erau înainte, ţin minte şi acum cînd eram mic şi trebuia să ma duc la studii în România şi stateam înainte de a avea cetăţenie română  şi stăteam în rînd la ambasadă pentru viză căte 10 ore.''

 

Gheorghe  TÎMBUR, un locuitor al or. Nisporeni care s-a bucurat din plin de regimul liberalizat de vize. (foto: Mihai Pantilei)

De asemenea, Gheorghe  TÎMBUR sustine ca libera circulatie pe teritoriul Uniunii Europene aduce doar beneficii.

"Este un avantaj pentru mine şi pesupun şi pentru  toţi cetăţenii pentru că într-o lume civilizată a secolului XXI trebuie să călătorim liber, este un avantaj pentru că în Republica Moldova este nevoie ca oamenii să circule un pic,  să vadă un pic şi altă faţă a lumii dacă aş putea să spun astfel, să stai într-un loc în centrul Europei,   închis in  tară degradezi."

  Totodată, oamenii din Nisporeni asociază UE cu dreptul la libera circulație, cu democrația și drepturile omului, precum și cu pacea cu țările vecine. 

'' Eu cred că o viaţă mai bună în primul rind, oamenii noştri care se duc peste hotare  şi anume în vest şi nu în est  vin de acolo cu alte gînduri, cu alte posibilităţi cu alte planuri, nu-şi fac ziduri  ca să nu îi vadă nimeni dar fac o afacere şi asta înseamnă noi locuri de muncă,  cultură la urma urmei.''

 Un locuitor al or. Nisporeni care susține procesul de integrare europeană a R.Moldova. (foto: Mihai Pantilei)

 

'' Deşi aderarea la  Uniunea Europeană impune nişte rigori srticte pentru Republica Moldova eu cred că vor aduce doar lucruri pozitive,  atît ..libera circulaţie a cetăţenilor, va avea un augur pozitiv pentru Rebublica Moldova.''

" Nu ştiu, cred că va fi un viitor mai bun pentru toţi."

"Cred că numai plusuri o să aducă,  dacă vom adera în primul rînd lucrul nostru vulnerabil  sunt părinţii, buneii adică pensile, deci pensionarii vor primi o pensie  mai mare, mai departe salariaţii o să pimească un salariu mai bun, nu din prima dar o să primească salarii  mai decente decît acuma. şi al treilea o să fie o linişte în ţară şi în societate, eu sper că nu o să fie această dezbinare pe naţiuni, pe chestii de politică, pe alte probleme care sunt."

" Eu cred că aderare la Uniunea Europeană ne va aduce bunăstare, ne va ridica nivelul de cultură,  pentru ca cultura vine din Europa  şi deaceia unde este cultură  acolo este bunăstare, acolo este viaţă bună."

 Abolirea vizelor pentru călătoriile în UE (cu excepția Marii Britanii și a Irlandei) și țările Schengen a sporit valoarea pașaportului moldovenesc (biometric), care la moment permite călătoriile fără vize în peste 90 de țări, poziționînd Moldova pe locul 36 în clasamentul mondial al pașapoartelor. Astfel, odata cu abolirea regimului de vize, la Nisporeni a crescut si numarul solicitarilor de pașaport biometric.

"În legătură că s-a liberalizat regimul de vize în ţările din Uniunia Europenă, a sporit numărul de solicitanţi la perfectarea paşapoartelor biometrice, majoritatea din solicitanţi solicită paşaportul pentru a călători liber în Europa, la rude în vizită, în total de la semnarea acordului  au fost documentaţi în jurul la 5200 de cetăţeni." a mentionat  Aurelia Mura, specialist Secţia de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei.

Aurelia Mura, specialist Secţia de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei. (foto: Mihai Pantilei)

Liberalizarea de către UE a regimului de vize pentru nisporeneni a generat o mobilitate mai mare a oamenilor. Aceştia au fost  mai tentaţi să călătorească şi să interacţioneze cu europenii de pretutindeni.

''A crescut vizibil numărul de  călători spre Uniunea Europeană, aceasta a fost în 2014 acuma s-a mai liniştit apele, faţă de anii precedenţi au fost mai mulţi călători vizibil, dacă anii trecuţi  numai plecînd la munca, anii aceştea plecînd în ospeţie, să zicem de 2 ; 3 ori mai mult de cît anii precedenţi.'' a mentionat Nadejda STOICOV, reprezentant agentie de turism.

 

Nadejda STOICOV, reprezentant unei agenţii de turism din or. Nisporeni. (foto: Mihai Pantilei)

 

Amintim că începând cu 28 aprilie 2014, Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu ţările Uniunii Europene. De anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen se bucură cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

04.06.2015
Категория: 

Ştiri similare