ARDEII ECOLOGICI DE LA NISPORENI, O AFACERE DE SUCCES

O afacere bună se observă imediat după calitatea legumelor, dar şi după omul care o administrează. Un om modest, interesat de calitate, căruia nu-i este ruşine să-şi suflece mânecile şi să pună mâna la lucrările în câmp este şi Mihai Drumea din Nisporeni, care a decis sa cultive legume ecologice.

Alimentele ecologice constituie un subiect despre care se vorbeşte intens în ultimii ani, dar puţină lume se implică pentru a scoate la vânzare astfel de produse. In anul 2014, Mihai Drumea, un bărbat în vârstă de 38 ani, din Nisporeni, a decis sa cultive legume ecologice, fără toxine. A amenajat o sera pe o  suprafaţă de 16 ari, aflată în câmp si a inceput sa cultive rosii, castraveti si ardei.

 

Antreprenorul Mihai Drumea din  Nisporeni (foto: Mihai Pantilei)

''Ideea pentru a construi o tepliţă,  o  seră  mi-a venit în 2014,  pe la începutul anului, m-am sfătuit cu ai mei de acasa, am luat un credit  şi am pornit în 2014 la începutul anului  să construiesc, cu prieteni, cu finii, cu  chiar şi lucrătorii să construiesc această seră, da foarte greu mi-a venit că am construit-o pînă la  mijlocul verii practic.''' a mentionat Mihai DRUMEA.

Şi cum succesul nu s-a lăsat prea mult aşteptat, bărbatul a început să-şi dezvolte si sa-si modernizeze afacerea. Ce a câştigat din afacere a reinvestit.

"Businessul cu serile, da este o afacere  şi de ce porneşti lucru, de ce  vrei tot să porneşti, s-o dezvolţi,  este o ramură foarte, foarte profitabilă,  desigur trebuie să găseşti piaţă de desfacere  şi atunci lucrurile merg bine." a spus Mihai DRUMEA.

Îngrijite atent,  ardeii din primul lot al anului 2015 sunt deja pregătiţi pentru a ajunge pe piaţă, la consumatori.

"Reusim să o realizăm pe loc,  chiar uneori vin şi sătenii şi orăşenii  de pe loc şi cumpără de aici,  este un produs biologic  fără componenţi ce dăunează sănătăţii, poţi să-l consume direct de pe  loc din seră,  la moment o putem realiza şi aici pe loc,  da cînd vom creşte  poate   vom încerca să ieşim şi  înafara tării, peste hotare sau mai ştiu eu  unde, pana cand aicea."  a mentionat Mihai DRUMEA.

 

Ardei in sera. Ardeii sunt obtinuti fara folosirea substantelor chimice, in conditii ecologice.  (foto: Mihai Pantilei)

Pentru ca ardeii să arate ca în revistă, Mihai Drumea munceşte aproape toata ziua. Iar singurele sale ajutoare sunt sotia si un angajat, cu care împarte şi munca, şi satisfacţiile.

"La moment avem 2 angajaţi cu mine3,  muncim, este soţia care e angajată, este alt angajat, care ii si ca paznic, si desigur eu,   dimineata  pe răcoare,  ne suflecăm mînicele şi  muncim cu roată familia  impreuna, fiindcă  asai dacă ai angajati foarte multi,   businessul nu e atît de mare  şi pur si simplu nu reuşeşti cu cheltuielile." a mentionat Mihai DRUMEA.

Mihai Drumea spune că tot ceea ce face e cu dragoste pentru plante, pentru că altfel nu ar ieşi nimic. Bărbatul are şi secrete pe care le păstrează cu sfinţenie, secrete din domeniul legumiculturii pe care le-a deprins, stând lângă oameni de specialitate.

"N-are  importanţă unde o realizezi, dar dacă  este calitate, profitul este,  acelaşi marchet sau aceeaşi piaţă  angro, cere productie de calitate,  cu cît ii mai calitativ produsul cu atît  mai mare este preţul, da este profitabil  numai că acest buissnes trebuie să-l lărgeşti,  nu trebuie sa te limitez la ceia ce ai,  trebuie să creşti, să-l dezvolţi,  sa-l dezvolţi  şi atunci vei obţine roade bogate." a mentionat Mihai DRUMEA.

Pentru a obţine rezultate bune şi a putea întreţine familia dintr-o afacere cu legume este necesar să ai bani pentru investiţii. Există posibilităţi de înaintare a unor proiecte de investiţii, cu fonduri nerambursabile de la stat.

Ştefan POPESCU, coordonator de proiect ACSA. (foto: Mihai Pantilei)

"Aicea statul are grijă ca să compenseze  să subvenţioneze unele cheltuieli  cum ar fi: compensarea cheltuielilor pentru construcţia serilor  şi  utilaje pentru sere,  aceasta se compensează la 60%  pentru  grupuri de producatori  agrcoli din cheltuieli şi la 50 % pentru alţi producători agricoli. De asemenea, se subventioneaza si utilizarea apei pentru irigare, aici 1.2 lei pentru un metru cub de apa utilizat pentru irigare." a mentionat Ştefan POPESCU, coordonator de proiect ACSA.

"Mulţumim statului  ne-au acoperit  ceva cheltuili  din subventionare  datorită   dumlealor mi-au întors 60 % din cheltuielile,   ministerul agriculturii  din agenţia de subentionare AIPA, 200 000 lei, au fost  o sursă  foarte bineveniţă,  datorită acestor bani, da,  am mai împrumutat,  am mai făcut, dar ne-am conectat şi la reţeaua electrică, fără electricitate e  foarte greu de făcut  business." a mentionat Mihai DRUMEA.

Se munceşte mult, dar şi rezultatele sunt pe măsură. „Însă pe lângă muncă, este nevoie şi de pasiune, şi de multă dragoste”, ne-a mărturisit Mihai Drumea.

Agricultorii spun ca singura problema, la inceput, o reprezinta comercializarea produselor. Sfatul lor: intermediarii trebuie ocoliti, iar odata ajunsi la proprietarii de magazine sau tarabe, problema este rezolvata.

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

15.07.2015
Категория: 

Ştiri similare