APĂ POTABILĂ ÎN FIECARE CASĂ

Satul Vulcăneşti din raionul Nisporeni deja de cateva luni a  trecut la un sistem de apeduct modern. În sfârşit apa potabilă a ajuns în cele 200 de gospodării din localitate. Acest lucru a fost posibil, grație fondurilor europene.

Panorama satului Vulcăneşti din raionul Nisporeni. Satul Vulcăneşti este localitatea cu cea mai mare altitudine din ţară. Satul are o suprafaţă de circa 0.25 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.33 km. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.(foto: Mihai Pantilei)

 

Peste 200 de familii din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni, in prezent au apă de calitate la robinet. Aceasta după ce a fost finalizată construcţia unui apeduct modern. Problema apei potabile era cea mai stringentă pentru această localitate. Satenii isi amintesc si in prezent de anii cand duceau lipsa de apa potabila.

Locuitorii satului Vulcănești, în majoritate de etnie romă. (foto: Mihai Pantilei)

 

''Înainte de a trage apă,  asta a fost ce mai stringentă problemă a satului, cea mai prioritară problemă a satului,  în timpul de faţă  apa este, este foarte bună apa,  anterior pînă a construi acest apeduct  noi cumpăram apa, partea  satului de la vale de oprire dinspre Chişinău, toţi cumpăram apa  dădeam  pe un bac de apă, dădeam 10, 15 lei  acuma pe noi ne coastă 13 lei  un cub de apă,  e foarte convenabil.'' a mentionat Simion Ibrian, locuitor al satului Vulcănești.

 

Simion Ibrian, un  locuitor al satului Vulcănești, persoana care s-a implicat activ în implementarea proiectului. (foto: Mihai Pantilei)

 

Maria Axenti, o alta locuitoare a satului Vulcănești spune ca apa i-a adus multa bucurie in suflet': "Astăzi oamenii  din satul nostru  sunt toţi mulţumiţi  şi fac şi mari economii de apă, de atîta că nu le vine a crede  că apa aceasta o să curgă aşa cum curge ea,  cu o tensiune bună,  îi limpede şi-i gustoasă  şi suntem foarte mulţumiţi."

Maria Axenti, o femeie care a aşteptat mulţi ani să aibă apă potabilă acasă. (foto: Mihai Pantilei)

 

Un alt locuitor al satului Vulcănești,  Eugen Cîrciumaru isi aminteste si in prezent de vremurile cand nu aveau apa: " Cu  doi, trei ani în urmă a fost situaţia  urîtă din considerent că practic  nimeni nu avea, puţine fîntîni,  apă puţină, aduceu cu bacurile, cu căruţele, personal şi eu am adus, un bac de 40l costa 10 lei, la moment e foarte bună  apa ii foarte gustoasă bună,  robinetul e în ogradă care au tras în casă  care şi cum a dorit  şi nu e scump,  e  convenabil,  e foarte accesibil."

Proiectul a fost finanţat parţial de Guvernele Austriei şi Elveţiei, iar unele lucrări au fost achitate de locuitorii satului şi de administraţia locală.

Sistemul de apeduct modern de la Vulcănești, Nisporeni. (foto: Mihai Pantilei)

 

"Cetăţenii  pe parcursul multor ani de cînd  există această localitate, printre altele vreau să vă zic  ca aceasta este localitatea  care se află la cea mai înaltă altitudine din R.M.  la 354 m deasupra  nivelului  mării, apeductul a fost construit cu suportul financiar  din fonduri Europene cu suportul financiar  nemijlocit al Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare  în R.M.  şi Agenţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Austriece în R.M. '' a mentionat Valeriu GUŢU, primarul comunei Cioreşti.

Raionul Nisporeni se află într-o zonă deficitară, cu puţine resurse de apă, iar satul Vulcăneşti este localitatea cu cea mai mare altitudine din ţară, fapt care a creat piedici în instalarea sistemelor de aprovizionare cu apă.

"Aceata problema cea mai strigentă a fost  fiindcă cetăţenii din Vulcăneşti practic  nu aveu acces la apă potabilă, nu numai apă potabilă dar şi apă tehnică nu aveau,  practic un bac de apă de 30-40l putea costa  15lei  ori acuma costul unui cub de apă este sau a unei tone de apă este  13 lei şi asta a fost un vis de … veacuri  dacă vreţi să spun  acestor cetăţeni, ei au solicitat  mult pe parcursul multor ani  ca să fie construit acest apeduct  dar reacţia sigur că a fost  o reacţie extraordinară, pozitivă,  ei au contribuit  nemijlocit la construcţia acestui apeduct. " a subliniat Valeriu GUŢU - primarul comunei Cioreşti.

Datorită finanţării europene, în 2016, peste 20 de localităţi din Nisporeni vor beneficia de apă de calitate. Cu siguranţă, această realizare importantă pentru satul Vulcăneşti va fi apreciată la justa valoare de generaţiile viitoare, iar lipsa apei sau alimentarea cu apă de proastă calitate vor deveni fenomene de domeniul trecutului.

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

27.05.2015