ALIMENTAȚIA ÎN GRĂDINIȚE – CORECTĂ ȘI SĂNĂTOASĂ?

 

 

Alimentaţia sănătoasă este extrem de importantă în dezvoltarea micuţilor, iar datele oficiale demonstrează că la acest capitol, în țara noastră, există probleme. Un studiu recent arată că fiecare al doilea copil din Republica Moldova, cu vârsta de până la cinci ani, suferă de boli din cauza alimentaţiei incorecte. Alimentatia din școli şi grădiniţe nu corespunde normelor de consum, iar unele produse din carne procesată dăunează sănătății. La aceasta concluzie a ajuns Ministerului Sănătăţii, care a verificat meniul copiilor la sesizarea unui grup de părinţi. Reprezentanții serviciului siguranța alimentelor din Nisporeni susțin că problemele la acest capitol persistă din cauza lispsei surselor financiare.

Eduard ARTENI - şef Serviciul siguranţa alimentelor, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor  Cele mai frecvente abateri cu părere de rău în instituţiile preşcolare, se datoreaza faptului ca in majoritatea blocuri alimentare adaptate lipsesc condiţiile de a prepara nişte bucate culinare sigure. Eu cred că situatia persista din cauza lipsei surselor financiare şi atitudinii nu atat de ferme din partea primăriilor.

   Eduard ARTENI, şef Serviciul siguranţa alimentelor, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor: ''Cele mai  frecvente  abateri  cu părere de rău în instituţiile  preşcolare, se datoreaza faptului ca in majoritatea blocuri alimentare adaptate  lipsesc condiţiile  de a prepara  nişte bucate  culinare sigure.  Eu cred că  situatia persista din cauza lipsei  surselor financiare  şi  atitudinii nu atat  de ferme din partea primăriilor.''

 

 

De asemenea, Eduard Arteni mai sustine ca serviciul pentru siguranta alimentelor va întreprinde toate măsurile necesare pentru a se asigura că pe masa micutilor din gradinitele orașului Nisporeni a fost exclusa carnea procesata, precum prevede ordinul Ministerul Sănătăţii.

Eduard ARTENI - şef Serviciul siguranţa alimentelor, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor  Ministerul Sănătăţii recent a emis un ordin în privinta eliminarii din alimentaţia copiilor a produselor alimentare din carne ce conţin aditivi alimentari, este vorba despre salamuri şi cremvuşti, acestea vor fi înlocuite cu carne neprocesată se are invedere proaspătă, refrigerată sau congelată de calitate superioară şi calitatea întîi. La petrecerea achiziţiilor publice pentru alimentarea copiilor din instituţiile date în grupul de lucru în mod obligatoriu vor fi inclusi şi inspectorii din cadrul direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor, în cazul dat noi vom exclude totalmente livrarea produselor date.

 Eduard ARTENI: "Ministerul Sănătăţii recent a emis un ordin  în privinta eliminarii din  alimentaţia copiilor a produselor alimentare  din carne ce conţin aditivi alimentari,  este vorba despre salamuri  şi cremvuşti, acestea vor fi înlocuite  cu carne neprocesată se are invedere proaspătă,  refrigerată sau congelată  de calitate superioară şi calitatea întîi. La petrecerea achiziţiilor publice  pentru alimentarea  copiilor din instituţiile date în grupul de lucru în mod obligatoriu vor fi  inclusi şi inspectorii din cadrul  direcţiei raionale  pentru siguranţa alimentelor,  în cazul  dat noi vom  exclude totalmente  livrarea produselor date.''