AGENȚIE IMOBILIARĂ - AFACERE CU PUȚINI BANI

 

Entuziasmul, curajul și inițiativa l-au ajutat pe Sergiu Vitte, un tânăr în vârstă de 28 ani, să devină antreprenor, care în prezent deține o agenție imobiliră în or. Nisporeni. Intervievat de reporterii ALBASAT, tânărul întreprinzător a vorbit despre succes în antreprenoriat, dar și despre riscurile și dezavantajele unei afaceri imobiliare.

Cum aţi început afacerea care o deţineţi la moment?

 ''Da, afacerea a început să spunem aşa  la cursurile organizate  de ODIM şi Consiliul Raional  pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori si atunci a venit o idee  practic era ca un exerciţiu, să spunem  care vine cu idei diferite  atunci am avut aşa o idee,  am început-o a o dezvolta  şi instantaneu am decis să mergem pe această  idee şi pe această afacere." a mentionat Sergiu Vitte.

Sergiu Vitte s-a angajat imediat dupa  facultate la oficiul cadastral din oras. Dupa trei ani de munca a incercat si alte job-uri, a lucrat în foarte multe proiecte, insa dupa tot acest timp, a simtit ca isi poate depasi limitele.

Sergiu Vitte, tinar antreprenor care detine o afacere imobiliara in or. Nisporeni. (foto: Mihai Pantilei)

 

 "Prima  mea activitate  aşa şi să spunem   a fost ca angajat, anterior treminînd o facultate de drept,  a urmat angajarea la oficiul  cadastral teritorial Nisporeni, acolo am activat  aproape trei ani, deşi era un colectiv  extrem de plăcut şi  familist  serviciu la fel foarte bine şi plăcut, dar  ca personalitate nu suportam  regimul închis,  adica fără de masă  şi orele stricte, apoi am  decis să  ma orientez  în domeniul agricol ca afacere  în domeniul piscicol,  aici am avut parteneri cîţiva  prieteni am început acolo în domeniul pisciculturii,  deşi  este acolo  o afacere mai  mare şi  necesită investiţii mai mari şi merge  cu o etapă mai lină." a mai mentionat  tanarul antreprenor.

„CURAJUL ESTE IMPORTANT”

Nu exista afaceri fara viziune si ambitie, iar exemplul lui Sergiu Vitte este relevant. Succesul in afaceri vine dupa multa, foarte multa munca, este de parere tanarul antreprenor.

 În oraşul Nisporeni este dificil de făcut afaceri?

”Să spunem deşi este un raion mic  orentativ poate cu raioanele vecine,  dar nu este dificil de făcut o afacere  deoarece sunt multe  genuri sau nişe cum se spune de afaceri care nu sunt destul de bine cercetate şi dezvoltate, deşi un număr de populaţie avem cam redus, ceia ce rezultă că este un  minus pentru domeniul afacereilor şi nu sunt consumatori  dar ca teritoriu,  ca  oraş, ca raion in general  este o oportunitate bună de a dezvolta o afacere”, susţine tânărul antreprenor.

 

Imagini de la oficiul agentiei imobiliare.( foto: Mihai Pantilei )

Sergiu ne-a mărturisit de asemenea că este foarte mulţumit de sprijinul informaţional şi financiar de care a beneficiat în cadrul Incubatorului de Afaceri din Nisporeni.

Cine vă susţine în  dezvoltarea afacerei?

"În dezvoltarea afeacerii mă susţine familia, soţia  şi părinţii, la fel o suţinere foarte mare o am  din parte lor  deoarece este greu pentru un tinăr să inceapa o afacere, deoarece orişice afacere  cît de mică  şi de  simplă tot necesită careva investiţii iniţiale,  apoi deja urmează  sprijinul din partea autorităţilor au fost,   chiar cum am spus acele cursuri  care se organizează gratis de către ODIMM,  de către Consiliul Raional." a adaugat antreprenorul.

 În perspectivă, Sergiu intenţionează să ofere si servicii de evaluare imobiliara. De asemenea, antreprenorul preconizează să angajeze şi cateva persoane.

Ce planuri de viitor aveti ?

„Ca planuri de viitor aş vrea să dezvolt pentru a fi cît mai cunoscut însăşi  afacerea în domeniul imobiliar, în servicii cadastrale  şi cum am spus în  servicii de evaluare imobiliară,  aş dori să fie cît mai cunoscută  agenţia însuşi ca imobiliară  deoarece suntem noi,  puţini cunosc, puţini se informează,  să spunem şi încercăm prin diferite metode  sa  aducem la cunoştinţă cîtor mai multor locuitori  ai raionului cel puţin despre domeniul afacerii noastre.” a mentionat tanarul antreprenor.

Sunteţi în căutarea unor angajaţi la acest moment ?

"Da, la acest moment   sunt în căutarea unui angajat sau chiar doi  ca ingineri cadastrali, pe viitor preconizez  sa angajez un inginer evaluator  imobiliar,  deşi pare destul de uşor a angaja  şi sunt mulţi  să spunem someri este foarte dificil de a găsi  un inginer specialist în domeniu, cel puţin la noi în raion." a mentionat Sergiu Vitte.

In cadrul Incubatorului de Afaceri din Nisporeni, tinarul  antreprenor a beneficiat de spaţiu la preţ redus, de consultanţă şi instruire antreprenorială precum și alte avantaje.

"Dumnealui se ocupă la moment cu  vînzarea şi intermedierea  bunurilor imobiliare,  ceia ce se referă la  case de locuit, apartamente, terenuri  şi alte bunuri imobile. De asemenea,  recent această intreprindere şi-a  extins spectrul de servicii prestate,  de acum  recent dumnealui poate să efectueze şi  măsuri cadastrale ale  terenurilor şi clădirilor." a mentionat Vitalie LAZĂR director incubatorul de afaceri.

 În ciuda unei pieţe dificile şi a provocărilor pe care le-a întâlnit, Sergiu  este un exemplu demn de urmat pentru zeci de tineri plecaţi în străinătate, şi asta pentru că micile afaceri pot deveni un veritabil motor pentru creşterea economiei naţionale.

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

14.03.2016