AFACERE CU LUMÂNĂRI LUCRATE MANUAL

 

Acum câțiva ani, cultura lumânărilor decorative era foarte slab dezvoltată în Moldova, astazi, însă, oamenii au posibilitatea să admire deosebitele lumânări. Ion şi Angela Cârchelan au descoperit această îndeletnicire de suflet acum un an. Soţii confecționeaza lumânări aromatizate, pe care, ulterior, le pictează manual.

"Am început-o ca orşice afacere dintr-o întîmplare, bănuiesc eu că multă lume se gîndeşte  cum aş vrea să-şi dezvolte o afacere  dar ideea îţi vine  atuncea cînd  nu te aştepţi,  am mai spus-o şi altă dată fiica mea a adus de la Iasi nişte lumînări parfumate si  mai văzusem nişte master-classuri, nişte demonstraţii în Romînia." a mentionat Angela CĂRCHILAN.

Lumanari lucrate manual produse de familia Carchilan (Foto: Mihai Pantilei)

 

Unele se remaca prin simplitatea formei si eleganta culorii, altele prin contururi gratioase si nuante delicate, o alta categorie isi etaleaza detaliile fine si culorile vesele. Asa am putea descrie  lumanarile realizate manual de familia Carchilan, in micul lor atelier din or.Nisporeni.

''Primele lumînări le-am turnat acasă în nişte forme improvizate, ba într-un pahar de sticlă, ba intr-un pahar de plastic, ne-am informat de unde am putea procura  utilajul, forme, culori, parfumuri, am avut o opurtunitate  că s-a deschis şi incubatorul de afaceri din Nisporeni şi aşa şi am  început,   încet,  încet, am procurat din Germania utilaj, forme, culori, parafina am procurat-o atît din România cît şi de la noi din  Republica Moldova.'' a mentionat Angela CĂRCHILAN.

Sotii Carchilan implica si copiii in aceasta afacere deoarece tehnica de realizare a lumanarilor este una foarte simpla, indiferent de modelele, culorile si parfumul acestora. Mai mult, familia isi gestioneaza singura bugetul si aleg sa-si vinda lumanarile atat in magazinele din Nisporeni, cat si in cadrul targurilor de Craciun, Paste, Sfantul Valentin sau orice alte sarbatori, pentru care oamenii sunt în căutarea unor cadouri special.

"Avînd în vedere că avem un an de cînd activăm,  am participat la diverse tîrguri, la tîrgul de paşti, la tîrgul de Crăciun, am fost la Bostaniadă, am mai fost la nişte expoziţii organizate  la noi la Nisporeni, şi mulţumim pentru început  cred că-i bine.  Marfa o realizăm aici la Nisporeni, avem şi la Chişinău,  veau să spun că preţul nu contează, aceiaşi forma, aceiaşi lumanare, mai bine zis aceiaşi formă pot să aibă un preţ diferit,  că dacă este o lumînare turnată  într-o culoare  are un preţ mai mic,  dar dacă este o lumnare turnată  in mai multe culori practic se primeste un peisaj, atunci este mai scump. Preţul  porneşte de la 50 de lei  şi atunci cînd vorbim de compoziţile realizate manual  cum ar fi trandafirii, nuferii,  lumînărie confecţionate manual  pentru nuntă ele ajung  300 - 400 poate şi mai mult." mai sustine Angela CĂRCHILAN.

 

Sotii Ion si Angela Carchilan (Foto: Mihai Pantilei)

Familia Carchilan isi desfasoara afacere in cadrul Incubatorului de Afaceri din Nisporeni. Aici antreprenorii au beneficiat de spaţiu de producere la preţ redus, de consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare minime și alte avantaje.

''Dumnealui  împreuna cu familia  lucrează la o idee de afaceri  şi  produce nişte lumînări  chiar deosebite,  deoarece  fiecare lumînare  are  farmecul ei  şi  numai poate fi găsită  pe piaţa naţională deoarece este confecţionată manual    şi pictată in acelaşi timp  de către tatăl antreprenorului,  astfel  aceste lumînări sunt  foarte solicitate  şi pot fi găsite  atît în oraşul Nisporeni  cît şi pe piaţa  din municipiul  Chişinău,  ulterior  ei isi planifică sa largeasca  sfera de clienţi  şi pe piaţa din România,  noi le suntem mereu alături  cu sfaturi, cu ghidări şi chiar suntem bucuroşi că au succes.'' a mentionat Vitalie LAZĂRI  director  incubatorul de afaceri Nisporeni.

 

 Producția de lumânări este o afacere, care îți pune creativitatea la încercare. Principalele sale avantaje le prezintă marea cerere de produse realizate manual, dar și costurile reduse, cel puțin, pentru început.

 

 

 

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei  în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)

 

 

22.09.2016
Категория: